23948sdkhjf

'Esbern Snare' sejler med klar besked til russere

I forbindelse med en NATO-mission sendes støtteskibet 'Esbern Snare' til Estland med adskillige kampkøretøjer. En anderledes og ny opgave, siger skibschefen

De første danske soldater har allerede sat kurs mod Estland for at indgå i NATOs mission i de baltiske lande og Polen kaldet "enhanced Forward Presence", på dansk "fremskudt tilstedeværelse"

'Esbern Snare' følger den 9. januar trop med kampkøretøjer om bord, lyder det fra kommandørkaptajn Thomas Stig Rasmussen, der er chef på skibet.

Hvad går jeres opgave ud på?

- Det er en forholdsvis simpel transportopgave, hvor vi skal transportere en del af hærens kampkøretøjer til en estisk havn vest for hovedstaden Tallinn. Det er køretøjer, som er en del af den danske styrke, der er en del af NATOs "enhanced Forward Presence". Derudover vil der være en mindre antal fra hæren med om bord primært til at passe køretøjerne.

I de seneste år er der sket en optrapning af øvelser og opgaver i Østersøen. Hvordan kan det være?

- Enhver, der følger lidt med i den internationale udvikling, kan se, at Østersøen er begyndt at blive et meget interessant område - og det er det også for os.

- Vi kan generelt se en øget aktivitet i området. NATO viser også en større interesse for området, så opgaven med at transportere hæren til Baltikum er en helt naturlig forlængelse af denne øgede interesse på et strategisk niveau.

Kan opgaven ses som et signal til Rusland - og i så fald, hvilket?

- Det kan det helt klart - det er et væsentligt signal, der bliver sendt i og med, at vi sejler derover med køretøjerne og sætter dem i land forholdsvis åbenlyst. Vores transportopgave er en lille del af det samlede kompleks, men dét, at vi nu sender det danske bidrag til en 4000 mand stor NATO-styrke, er et klart signal om at give sikkerhed til Baltikum og til Polen og vise solidaritet i NATO.

Hvorfor er netop denne opgave speciel?

- Det er en anderledes opgave, som vi ikke har lavet før ud over i forbindelse med nogle øvelser. Men det er ikke en opgave, som er vanskelig for os. Vi er et skib, der har en meget fleksibel indretning, og vi har et stort lastdæk, som vi kan have køretøjerne på. Men som alle opgaver - store som små - skal de selvfølgelig forberedes godt.

Denne opgave kræver et samarbejde mellem alle tre værn - søværnet, flyvevåbnet og hæren. Hvordan kommer det til at påvirke jeres arbejdsgang?

- Vi er vant til det. Vi har flyvevåbnets helikoptere om bord på skibet helt rutinemæssigt, og vi træner og øver også jævnligt med F-16-fly. Vi har også en del samarbejde med hæren, blandt andet i forbindelse med vores operationer med at fjerne kemiske kampstoffer fra Syrien og Libyen. Så det er ikke nyt for os på nogen måde.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.203