Mærsk-investorer har tabt 37 mia. kr. efter frasalg af olien
Strategien om at fokusere kerneforretningen og frasælge olie- og gasaktiviteterne har foreløbig haft stik modsatte konsekvenser for aktionærerne i A.P. Møller-Mærsk og Ørsted, det tidligere Dong, skriver Finans.
Siden Maersk Oil blev solgt i august i år, har Mærsks investorer tabt 17 procent, svarende til 37 mia. kroner, mens Ørsteds aktionærer er blevet 34 mia. kroner rigere svarende til en stigning på 23 procent.
- Aktiekursen reagerede i første omgang ret positivt, men i de seneste måneder har markederne reageret ret negativt, delvist på grund af bekymringer om, hvor profitabiliteten skal komme fra fremadrettet, siger Michael Field, analytiker ved analysehuset Morningstar, om Mærsk-aktien.
Den seneste udvikling betyder, at forskellen på de to selskabers børsværdi på bare et kvart år er blevet halveret til 69 mia. kroner i Mærsks favør, skriver Finans.
Mærsk har efter et årtis kæmpe investeringer i at opbygge et bredt favnende shipping- og energikonglomerat vurderet, at fokus fremover skal ligge i en integreret logistik- og transportkoncern med verdens største containerrederi, Maersk Line, som omdrejningspunkt. Men det har været op ad bakke for A.P. Møller-Mærsk siden salget af Maersk Oil. Kursfaldet skyldes både faldende fragtrater, et skuffende kvartalsregnskab, tabte markedsandele i Maersk Line samt stigende enhedsomkostninger. Dertil kommer, at mange investorer endnu ikke er helt overbevist om, at Mærsk kan opnå bedre profitmarginer i det konkurrence-udsatte logistik- og fragtmarked.
Omvendt har Ørsted har valgt at satse benhårdt på opstilling og drift af havvindmølleparker, der i de senere år har skabt store milliardværdier. Selskabet har også været i vælten, hvor opmærksomheden især er rettet mod den fremtidige indtjening på vindkraft til havs, når statsstøtten forsvinder, og havvindmølleparker skal klare sig på markedsvilkår.