23948sdkhjf

Hvor hurtigt nedbrydes skibsvrag i Nordsøen?

Projekt skal finde frem til, hvor længe vrag er om at forsvinde

De næste to år skal det undersøges, hvor hurtigt skibsvrag nedbrydes i Nordsøen og andre lignende fysisk hårde miljøer. Sea War Museum Jutland i Thyborøn er med i projektet. Det skriver Dagbladet Holstebro Struer. 

Hidtil har det været god tone at frede historisk værdifulde skibsvrag på havbunden og forbyde indgreb for at sikre dem for fremtidige generationer. Forholdene i Nordsøen er dog sådan, at vrag kan nedbrydes og forsvinde på bare 30 år, viser nye undersøgelser. Derfor skal der nu mere viden om sagen. 

Tilknyttet det vestjyske museum er Seniorforsker David Gregory fra Nationalmuseets afdeling for Bevaring og Naturvidenskab. Han får adgang til en stor database om vrag i Nordsøen skabt af Sea War Museums grundlægger og direktør, Gert Normann Andersen. 

Med hjælp fra JD Contractor har han siden 2015 fortaget flere ekspeditioner i Nordsøen for at undersøge og opmåle cirka 400 vrag. Oftest er det sket ved at scanne vragene fra overfladen ved hjælp af et multibeam-ekkolod. 

- Det er meget præcist værktøj, som kan vise detaljer på et par centimeters størrelse, og når forskere kun sjældent bruger multibeam til arkæologiske undersøgelser til søs, skyldes det prisen. Til offshore-opgaver kan det koste op til 250.000 kr. om dagen, hvis man skal leje et skib med mandskab og udstyr, siger David Gregory til Dagbladet Holstebro Struer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062