Rederierne ønsker internationale regler for autonome skibe
Udviklingen inden for autonome skibe går hurtigere end først antaget. Det konkluderer en rapport fra Lloyd’s Register, som blev præsenteret ved London Shipping Week i denne uge. Allerede inden for de næste par år kan de første skibe være sat til søs, skriver Danske Rederier.
Inden det når så vidt, anbefaler rapporten, at der bliver reguleret på området for autonome skibe internationalt, så man dermed undgår selvstændige nationale regler, der kan være svære at håndhæve internationalt, hvis de ikke er ens udformet.
"Det er vigtigt at forstå, at det formentligt kan være mere risikabelt, at lade national regulering udvikle sig i de enkelte lande for senere at forsøge at samle disse, end der er der ved at udvikle en bred international standard baseret på regulering," skriver man i rapporten.
Danske Rederier vil have reglerne på plads
Den bekymring deler man hos Danske Rederier, hvor underdirektør Maria Bruun Skipper presser på for, at man i den internationale søfartsorganisation IMO hurtigst muligt får rammerne på plads for autonome skibe.
- Det er vigtigt, vi ikke sidder på hænderne nu og afventer. Politisk er der stor opbakning på området i Danmark, hvor man gerne ser, at man tester autonome skibe på dansk farvand. Men skibsfarten er jo international, og derfor er det vigtigt, at de mange gode nationale pilotprojekter kan spilles ind i en international sammenhæng. Vi skal undgå at ende op med en masse forskellige nationale regler og standarder rundt om i verdenen, siger Maria Bruun Skipper.
I IMO har man fokus på problemet, hvor Danmark og en række andre lande har presset på for at få lavet en analyse af den eksisterende regulering.
- Fremtidig regulering skal tage højde for den hastige udvikling, der sker i øjeblikket, og vi må også se på, hvilke nuværende regler der blokerer for denne udvikling. Rapporten her viser jo, at det går hurtigere, end man først forventede, og derfor må vi også få sat fart på denne proces, siger Maria Bruun Skipper.
Artiklen er en del af temaet SØFART TEMA 'Førerløse skibe'.