23948sdkhjf

Udenrigsminister i samråd om rederiers fosfat-transport

Enhedslisten vil forsøge at overbevise udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) om, at Danmark skal spille en mere aktiv rolle i spørgsmålet om danske rederiers transport af mineraler fra det besatte Vestsahara
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) skal ved et samråd i Folketingets Udenrigsudvalg svare på en byge af spørgsmål om danske rederiers kontroversielle transporter af såkaldte konfliktmineraler fra det besatte Vestsahara.

Det er Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, der har kaldt udenrigsministeren i samråd. Baggrunden er, at et af det dansk-baserede rederi Ultrabulks skibe, ’Ultra Innovation’ i maj blev opbragt i Panama for at sejle med fosfat fra Vestsahara.

Læs også: Ultrabulk i stormfuldt farvand med fosfat om bord

- Jeg har kaldt ministeren i samråd i Udenrigsudvalget for at vi kan overbevise ham om at spille en mere aktiv rolle i spørgsmålet om Vestsahara, hvor det ikke overlades til virksomhederne selv at vurdere, om de arbejder indenfor Folkeretten. Det er ikke hensigtsmæssigt, at han fortsætter med at bevæge sig som katten om den varme grød i dette spørgsmål, siger Christian Juhl i en pressemeddelelse.

Vestsahara har været besat af Marokko siden 1975. Og Enhedslistens ordfører peger på, at transport fra besatte områder foruden at være ulovlig ifølge folkeretten også er i strid med Folketingets beslutning (V79) om Vestsahara fra juni 2016.

- Der er tale om et brud på Folkeretten, når danske skibe sejler med fosfat fra det besatte område, og det virker ganske grotesk, at en minister vil overlade det til virksomhederne selv at vurdere, om de arbejder indenfor Folkeretten og Folketingets anvisninger, siger han.

Læs også: Danske Rederier: Vores medlemmer overholder loven

I vedtagelsen opfordrede Folketinget enstemmigt regeringen til at opfordre danske virksomheder til at ”udvise særlig agtpågivenhed ved engagement i områder med uafklaret suverænitet som Vestsahara og sikre, at deres kommercielle aktiviteter ikke skader lokalbefolkningen”.

Men ifølge Christian Juhl har udenrigsministeren været ”ualmindelig passiv” i sagen. Han peger på, at ministeren endnu ikke har lavet en skriftlig redegørelse til de danske virksomheder, der er berørt af folketingets beslutning.

- Ministeren har ved flere lejligheder vist, at han ikke reelt er interesseret i at gøre en indsats for Vestsaharas fremtid. Han er ikke interesseret i aktivt at realisere ånden i Folketingets beslutning om Vestsahara, siger Christian Juhl.

Foruden Ultrabulk har også tørlastrederiet Clipper oplyst til Søfart, at rederiet har sejladser fra Vestsahara.

Læs også: Clipper også aktiv i Vestsahara

- Det er meget trist at se, at danske rederier spiller en så central rolle i transporten af konfliktmineraler fra det besatte Vestsahara. Jeg vil på det kraftigste opfordre til, at man stopper med at transportere fosfat fra de af Marokko besatte områder af Vestsahara, siger Christian Juhl.

Anders Samuelsen har tidligere oplyst til Søfart, at Udenrigsministeriet er i løbende kontakt med erhvervsorganisationerne, herunder Danske Rederier, om problemstillingen. Og ifølge udenrigsministeren er der ikke tale om ulovlige sejladser.

- Jeg har selvsagt en forventning om, at virksomhederne handler inden for de rammer (af folketingets vedtagelse, red.). Der er i øvrigt ikke vedtaget internationale sanktioner i forhold til Vestsahara, og dermed er det som udgangspunkt lovligt at handle med og investere i Vestsahara, fastslog ministeren.

Læs også: Udenrigsminister: Handel med Vestsahara er lovlig
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11