Assens Skibsværft søsætter "sejlende akvarium"
Kutteren er en brøndbåd, som de har bygget på Assens Skibsværft, og det er en fiskekutter af en helt ny slags. Skibet har nemlig et 50.000 liter stort akvarium indbygget, som skal holde fangsten i live, indtil skibet kan aflevere alle sild, makrel, torsk eller krabber til fabrikken. Det skriver TV2 Fyn.
Det er første gang, der er bygget et skib, der kan holde fiskene i live så længe, takket være avancerede ilt -og temperatursystemer.
Første tur i vandet
Det har taget et halvt år at bygge skibet, og fredag formiddag var det klar til at komme i vandet. På kajen var flere fra værftet mødt op for at se den nye båd komme i vandet.
- Det er en rigtig stor dag for os. Det er en af de største milesten, når man bygger skibe, når den skal søsættes, og det er det, vi skal i dag, siger Michael S. Schultz, der er projektleder for byggeriet af brøndbåden på Assens Skibsværft.
Skibet er beregnet til at veje 87 tons, og alle beregninger skal være på plads, inden man løfter sådan et skib i vandet.
- For os er det det tungeste løft, vi har lavet. Det er ikke det største løft, men det er det tungeste, og det, synes vi jo, er rigtig spændende, siger kørselsleder ved Ebberup Vognmandsforretning, Tim Brock, der står for løftet af skibet.
Og det viste sig også, at blive spændende, for selvom løftet gik fuldstændig, som det skulle, og skibet landede let og elegant i vandet, så viste det sig, at skibet vejede 12 ton mere end forventet. Hele 99 ton viste kranen.
Mulighed for flere både
Brøndbåden er først helt færdig om en måneds tid, og så skal den sejle til Grønland, hvor den skal fange krabber. Hele meningen med at holde fangsten i live er, at smagen i sidste ende bliver bedre.
På Assens Skibsværft håber de, at båden bliver en succes. Endnu er det et udviklingsprojekt, men værftet håber på, at det i fremtiden kan betyde flere ordrer i bogen.
- Hvis det viser sig, at folk tager den levende fisk til sig som en god spise, hvilket også er testet, så bliver der en efterspørgsel på den slags både her. Og så håber vi jo, vi har vores lille niche, siger Michael S. Schultz.