23948sdkhjf

Nordsø-aftale skubber Maersk Oil tættere på døren

Den nye Nordsø-aftale kan skubbe Maersk Oil tættere på udgangsdøren i A.P. Møller-Mærsk.

Den nye aftale sikrer bedre investerings- og skattevilkår for olie- og gasselskaber i den danske del af Nordsøen, og specifikt får den Maersk Oil og partnerne til at love en genopbygning af det vigtige Tyra-gasfelt.

- Det er ret væsentligt for Maersk Oil, at det her kommer i hus, for ambitionen om selvstændighed og om at fokusere sine aktiviteter i Nordsøen var ret meget hængt op på, at Tyra ikke blev en nedlukningshistorie, men en genopbygningshistorie, siger Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Mærsk-ledelsen forpligtede sig i efteråret 2016 på at finde en "ny strukturel løsning" for Maersk Oil og de andre energitunge aktiviteter i løbet af to år. Det kan indebære salg, børsnoteringer eller en form for fusion.

- Det her danner dermed fundamentet for, at Maersk Oil på et tidspunkt kan blive et selvstændigt og uafhængigt selskab. Nordsø-aftalen var i hvert fald en af de knaster, der skulle files af, for at man kunne nå dertil, siger Morten Imsgard.

Tvivler på kursreaktion
Nyheden er på den måde god for fremtidsplanlægningen i A.P. Møller-Mærsk, men den ventes ifølge analytikeren ikke at give nogen stor kursreaktion for konglomeratets aktier på børsen torsdag morgen.

- Aftalen har allerede været delvis lækket tidligere, og markedet har været rimelig sikker på, at aftalen ville lande med nogenlunde de her vilkår, så jeg tror ikke på nogen stor reaktion, siger Morten Imsgard.

Og mens Maersk Oil havde varslet en potentiel nedlukning af feltet i slutningen af 2018 uden en ny aftale med mere gunstige skattevilkår, blev det formentlig set som en form for bluff blandt de fleste eksterne iagttagere.

- Det har nok aldrig været 100 procent på bordet, at man ville lukke helt ned, men man har villet sende et signal til politikerne om, at der var akut behov for at kigge på vilkårene, efter at olieprisen faldt. Men selv uden en aftale var det nok usandsynligt, at man bare havde drejet nøglen om i 2018, vurderer Morten Imsgard.

Mærsk B-aktien er faldet de seneste to dage efter dyk i olieprisen og kostede onsdag ved børslukketid 11.500 kroner per aktie.

/Ritzau/Finans

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094