Mærsk afleverer forlis-dokumenter, mens retssag truer
Den offentlige anklager i Brest undersøger pt., om der er grundlag for en retssag mod Maersk Supply Service efter dobbeltforlis
Det er også sket. Og de franske maritime myndigheder har erklæret deres tilfredshed med Mærsks samarbejdsevne - og vilje - efter forliset. Imidlertid er omstændighederne op til forliset pt. genstand for en offentlig undersøgelse.
Flere medier har fejlagtigt rapporteret, at Mærsk slipper for en retssag. En sådan truer imidlertid stadig; beslutningen træffes inden for nogle måneder af den offentlige anklager ved Tribunal de Brest (domstolen i Brest, red.).
Anlagt sag undersøges
Robin des Bois - én af to miljøorganisationer, der pressede miljøminister Ségolène Royal til at indgive en officiel klage over forliset til den danske regering - har anlagt sagen d. 9. januar. Søfart har været i kontakt med Jacky Bonnemains, talsmand for Robin Des Bois.
Han forklarer, at alt materialet er afsendt fra Paris på denne dato til den offentlige anklager ved domstolen i Brest. Og at man har fået domstolens kvittering for modtagelse af materialet. Søfart er i besiddelse af denne kvittering, dateret d. 12. januar 2017. Jacky Bonnemains uddyber:
- Vi har bemærket, at flere medier rapporterer, at miljøorganisationerne har undladt at lægge sag an. Det er en fejl. Det gælder kun for Mor Glaz (den anden organisation, der kastede sig ind i sagen, red.), siger Jacky Bonnemains til Søfart og uddyber:
- Vi mener, Mærsk skal retsforfølges for at dumpe forurenende skibe i havet. Samt at sætte andres liv i fare, fordi man ikke havde styr på vragene. De store trawlere kunne have ’fanget skibene’, i deres net, hvilket ville have ført til kæntring, siger talsmanden.
Organisationen har simultant anlagt sag mod kaptajnen på ’Mærsk Battler’. Altså skibet, der trak de to fartøjer via et risikabelt dobbetlslæb over Biscayen på netop den årstid, hvor søen typisk er høj.
Søfart følger sagen