23948sdkhjf

Ny lønmodel skal lokke faglærte i skole

Tidligere fællestillidsmand på Lindøværftet og ny formand for Dansk Metal, Claus Jensen, er manden bag banebrydende model med studieløn, der skal lokke faglærte i skole.
En uddannelsesløn på godt 17.000 kroner om måneden - eller hvad der svarer til dagpenge - skal få faglærte arbejdere til at uddanne sig et par år ekstra. 

»Mange familier har indrettet sig, så de kan holde til, at den ene af parterne kommer på understøttelse, så det vil være et realistisk niveau«, siger Claus Jensen til dagbladet Politiken.

Den nye formand for Dansk Metal vil opbygge fonde med bidrag fra arbejdsgivere, lønmodtagere og staten, som for eksempel metalarbejdere kan trække på, hvis de eksempelvis vil uddanne sig til maskinmester eller ingeniør. 

Claus Jensen siger til avisen, at det vil have dramatiske konsekvenser, hvis det ikke lykkes at hæve uddannelsesniveauet markant.

»Vi vil få en regulær mangel på højtuddannede teknikere i industrien. Det vil betyde, at der bliver flyttet job til udlandet, eller at der bliver et kæmpe lønpres fra dem, som har uddannelse«, siger Jensen.

Den øvrige fagbevægelse deler analysen og er positiv over for forslaget.

»Vi har længe arbejdet for et dobbelt uddannelsesløft, hvor ufaglærte bliver faglærte, og faglærte rykker et trin op ad uddannelsesstigen. En af de største udfordringer er, hvad folk skal leve af, mens de tager uddannelse. Det er den finansiering, som Metals nye formand nu kommer med et forslag til at løse«, siger LO-formand Harald Børsting.
En arbejdsmarkedsforsker er enig i, at svaret på globaliseringen er mere uddannelse.

»Der er allerede forsvundet meget industri fra Danmark, så der er en fælles interesse i mellem arbejdsgivere, lønmodtagere og samfundet at bevare industriproduktion«, siger centerleder Søren Kaj Andersen, Københavns Universitet.

Kilde: Politiken

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094