23948sdkhjf

Torm Gertrud sejlede med "sort skib"

Allerede to dage efter det voldsomme piratangreb i den vestafrikanske bugt måtte kaptajn og besætning igennem det farlige farvand en gang til. Denne gang med alt lys slukket.
Det piratangrebne danske olietankskib måtte blot to dage efter de dramatiske oplevelser sejle tilbage gennem samme piratfarvand ud for Lagos, Nigeria. Med sorte sække for alle vinduer og alle lys slukket sneg det 183 meter lange og 32 meter brede olietankskib sig i ly af mørket gennem det farlige farvand.
 
”Da vi sejlede fra Lagos igen tirsdag, skulle vi jo gennem området igen. Det var nødvendigt, for man kan kun komme den vej,” siger kaptajn Klaus Juel Hansen over en telefon fra det dansk ejede tankskib Torm Gertrud til Søfart.
 
”Så da vi fik at vide tirsdag, at vi skulle tilbage igen, blev hele skibet gjort klart og alle vinduer blev blokket til med sorte sække, så vi kunne sejle fuldstændig sort igennem området,” forklarer han, om det den manøvre, der kaldes at sejle med ”sort skib”. Et velkendt fænomen i søfartskredse, der gør skibet nærmest usynligt i det tropiske nattemørke, for pirater, der ikke har adgang til radarsystemet. Proceduren er dog formelt ulovlig, hvis skibets lanterner er slukket.
 
Udover at sejle med høj hastighed som ”sort skib” valgte kaptajnen at sejle en anden rute end tidligere og gå yderligere 50 sømil fra land.
 
Hvordan var stemningen, da I fik at vide, at I skulle igennem området igen?
 
”Det var ikke det store problem,” siger han og tilføjer, at hele besætning fik at vide, at de kunne afmønstre skibet og komme hjem så hurtigt som muligt, hvis de ville. Det tilbud var der dog ingen, der tog imod.
 
”Selvfølgelig er det en barsk oplevelse, men det gælder jo snart i et temmelig stort område, så man kan nærmest ikke sejle, hvis man ikke vil risikere det,” siger Klaus Juel Hansen og uddyber, at det da heller ikke er første gang, han oplever den slags dramatiske situationer.
 
”Jeg har prøvet at blive overfaldet nede ved Nigeria før og sådan nogle ting. Og jeg har da også sejlet flere gange gennem farvandet ovre ved Somalia, men der er vi dog aldrig blevet overfaldet. Så jeg har stor erfaring med det, kan man sige,” siger kaptajn Klaus Juel Hansen, Torm Gertrud.
 
Læs også:
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094