Dansk OK til civile, bevæbnede vagter
Danske rederier har siden den 1. juli kunnet søge om en generel tilladelse til at sejle med vagter i højrisiko farvande.
Søfart har i anledning af piratangrebet på tankskibet fra rederiet Torm undersøgt reglerne for brug af civile, bevæbnede vagter på danske skibe. Alle danske rederier kan søge om individuelle tilladelser, der gælder for en enkelt sejlads fra A til B, men det er også muligt at ansøge om en generel tilladelse.
Rederierne skal leve op til et sæt af regler om mandskab, navngivne vagter, og alle våben registreres helt ned på serienummer-niveau.
På Justitsministeriets hjemmeside hedder det blandt andet: ”I lyset af den generelt forværrede situation i farvandet ud for Afrikas Horn besluttede Justitsministeriet i marts 2011 – efter samråd med de øvrige involverede myndigheder og Danmarks Rederiforening – at åbne op for brugen af civile bevæbnede vagter på danske skibe, der sejler i området. Rederierne har således siden foråret 2011 haft mulighed for efter konkret ansøgning at få våbentilladelse til brug af civile, bevæbnede vagter om bord på danske skibe, hvis det på baggrund af den generelle trusselsvurdering for området må anses for påkrævet, og sagens oplysninger i øvrigt ikke taler imod.”
Læs også: Torm Gertrud sejlede med "sort skib"
Senere står den om den lovændring, der trådte i kraft den 30. juni i år, og som sikrer, at ”rederier hurtigere og på en mere fleksibel måde kan opnå en generel våbentilladelse til at bruge civile, bevæbnede vagter om bord på danske lastskibe i områder, hvor der er risiko for pirateri og væbnede overfald på skibe.”
Rederiet Torm bekræfter, at de har en generel tilladelse til at anvende civile, bevæbnede vagter.
”Vi vurderer fra sejlads til sejlads det sikkerhedsmæssige setup for det enkelte skib, og vi har ud fra en helhedsvurdering besluttet ikke at have bevæbnede vagter på den omtalte operation,” oplyser rederiet til Søfart.
Læs også: Dansk kaptajn: "Shit! Pirater"
Læs også: Dansk tankskib angrebet af pirater