23948sdkhjf

Atomaffald gennem Danmark hver uge

Dramatiske episoder har rystet de danske myndigheder, som reelt ikke har overblik over de farlige transporter. Politiken skriver, at antallet af skibe med den farlige last er på mindst 48 årligt.
Et fragtskib med farligt radioaktivt affald om bord skabte panikagtige tilstande hos flere danske myndigheder, da det sidst i 2010 uden varsel forlod sin planlagte rute via den internationale sejlrende i Kattegat og sejlede ind til Skagen for at tanke brændstof.

Alt for sent fandt Beredskabsstyrelsen og Frederikshavn Kommune ud af, at skibet, der havde kastet anker ud for den danske kyst havde radioaktivt materiale om bord og sejlede uden på påkrævede lods.

”Sådanne episoder må ganske enkelt ikke finde sted,” fastslår beredskabschef Tommy Rise, Frederikshavn Kommune over for avisen.

Episoden førte til, at en række styrelser og Søværnets Operative Kommando strammede op på beredskabsplanerne og besluttede at styrke den fremtidige kommunikation.

48 gange sidste år fik de danske myndigheder oplysninger, såkaldte forhåndsorienteringer, fra et andet land om at et fragtskib ville sejle forbi danske farvand med radioaktiv last. 

”Men vi har ikke det fulde overblik over omfanget. For da sejlrenderne har status af internationalt farvand, har skibene ikke pligt til at oplyse detaljer om deres last til os, ” siger Kresten Breddam, der er chefkonsulent i Statens Institut for Strålebeskyttelse. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.407