23948sdkhjf

Flådechef fyret efter skandale med skoleskib

Den øverste chef for den argentinske flåde, Carlos Alberto Paz, har fået sparket efter en speget affære, som involverer et skoleskib, en statsbankerot og kreditorer, som vil have deres penge tilbage.
I centrum af historien er den majestætiske, hvidmalede tremaster "Libertad", eller "Frihed", som havde 200 besætningsmedlemmer om bord, da den først på måneden blev beslaglagt af ghanesiske myndigheder i nærheden af hovedstaden Accra. 
Det skriver fyens.dk med en række nyhedsbureauer som kilder. 

Ghana holder skibet, der bruges som træningsskib for søfartskadetter i flåden, tilbage på vegne af en kapitalfond, som købte argentinske obligationer til discountpris omkring årtusindeskiftet.

Nu hævder de, at den sydamerikanske stat skylder dem et beløb, der kan måles i milliarder. Og de vil ikke udlevere skibet, før de får penge, lyder det.

Med til fortællingen hører, at Argentina i 2001 valgte at stoppe betalingerne på sin 140 milliarder dollar store gæld, hvilket blev betegnet som historiens største statsbankerot.

De valgte imidlertid samtidig at devaluere deres valuta, pesoen, meget kraftigt og nægtede også at betale gælden til kreditorerne, hvilket fik flere af dem til at anlægge sag mod den argentinske stat.

Det varede dog ikke længe, før man genfandt takten, og efter lange forhandlinger blev Argentina enig med sine kreditorer om at nøjes med at betale 45 procent af den samlede gæld tilbage.

Få år efter var landet på vej op igen.

Der er dog den dag i dag stadig uafklarede forretninger med investeringsfonde af den mere spekulative art. Og det skaber problemer for argentinske skibe, som lægger til i internationale havne i for eksempel i Afrika.

Flådechef Carlos Alberto Paz er formentligt blevet afskediget, fordi skoleskibet vovede at kaste anker i Ghana og dermed løbe risikoen at blive beslaglagt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078