23948sdkhjf

Inspektionsskibet Vædderen på u-bådsjagt

Inspektionsskibet Vædderen deltog februar i en større norsk øvelse ved Bergen. Under øvelsen skulle skibets besætning blandt andet jage u-båd og slå slagskibe i sænk.
Den norske u-båd Utstein lå i periskopdybde, da Vædderen sammen med to andre krigsskibe spillede ”fjenden” og sejlede direkte mod u-båden. De tre skibe skulle stresse besætningen på u-båden og teste deres evne til at holde øje styr på de fjendtlige skibe i periskopet.

Men de to danske kadetter, Ane Viktoria Todbjerg og Gunnar Jørgensen, lærte noget af øvelsen:

”Det var lærerigt for hele besætningen på Vædderen, men især for os to kadetter. Vi fik en god forståelse for relativ bevægelse og en god indsigt i, hvor svært det kan være at sejle u-båd,” lyder det fra de to danske løjtnanter.

Også nætterne blev brugt til øvelser, inden den afsluttende ”kamp” på øvelsens sidste dag. Øvelsen foregik indenskærs i de små kringlede fjorde omkring Bergen. Modstanderen var blandt andet et antal norske missil-korvetter, der er eksperter i at operere indenskærs med høj fart.

Derfor havde de en klar fordel i forhold til de større skibe som Vædderen. Alligevel lykkedes det Vædderen at skyde en af de norske missil-korvetter i sænk. Under øvelsen lykkedes det Vædderen at skyde i alt otte skibe i sænk, men blev selv kun ramt én gang.

Efter øvelsen udtrykte lederen af den norske øvelse sin tak til Vædderen for indsatsen med ordene:

”Den fleksibilitet og professionalisme, som Vædderen har udvist under øvelsen har været afgørende for det positive udkomme af øvelsen."

Efter øvelsen i Norge fortsatte Vædderen mod Færøerne, hvor skibet nu udøver suverænitetshævdelse, gennemfører fiskeriinspektioner og løser opgaver for det civile færøske samfund.

Kilde: Søværnet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11