23948sdkhjf

Søværnet finder atter gamle miner i Samsø Bælt

Under træning har søværnets minerydningsfartøjer igen fundet og sprængt miner i Samsø Bælt.
Under en netop overstået øvelse i Samsø Bælt fandt søværnets minerydningsfartøjer elleve miner, som herefter blev sprængt. Minerne, der stammer fra 2. Verdenskrig, blev kastet af engelske fly for at lukke passagen til Østersøen. Det anslås, at englænderne kastede cirka 165.000 miner i Østersøen, hvoraf omkring 15.000 var i danske farvande.

Selvom minerne har ligget på havbunden i over 70 år, er de ofte intakte. Men på grund af batteriernes levetid, er sensorerne ikke længere aktive. Alligevel kan minerne fortsat udgøre en risiko, for eksempel hvis fiskere får minerne i deres garn. Da der imidlertid ikke findes præcise oversigter over, hvor minerne blev kastet, er det en langsommelig proces at få minerne lokaliseret.

Personellet på søværnets minerydningsfartøjer træner jævnligt minerydning i danske farvande, hvor øvelsen går ud på at finde og bortsprænge de gamle miner fra krigens tid. Træningen er rettet mod, at Danmark skal kunne deltage med personel og materiel i mulige fremtidige internationale operationer. Derfor er minerydningsfartøjerne atter på havet til april, først i Samsø Bælt og herefter i Langelands Bælt.

Minerne findes med en sonar, som et mindre ubemandet skib trækker under havoverfladen. Det ubemandede skib fjernstyres af et andet, bemandet, skib.
Når sonaren har lokaliseret en genstand, der ligner en mine, sendes en undervandsrobot med et kamera ned til den formodede mine. Kameraet tager et billede af genstanden, og hvis den viser sig at være en mine, bliver den sprængt enten med en ladning sprængstof fra undervandsrobotten. Eller ved at en dykker placerer en ladning på minen.
 
Kilde: Søværnet
 
Læs også:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065