23948sdkhjf

Grønlandskutteren Tulugaq hjælper forskere fra DMI

Grønlandskutteren Tulugaq har gennem de seneste par uger hjulpet Danmarks Meteorologiske Institut med at indsamle vandprøver ud for Grønlands vestkyst.
Søværnet løser mange mindre hverv ved Grønland. Blandt de mere kuriøse er at være skib som platform for forskere fra DMI, der i samarbejde med Grønlands Naturinstitut indsamler vandprøver.  Tulugaq, der er platform for måleudstyret og for en forsker fra DMI, sejler måleudstyret og forskeren fra position til position.
 
Forskerne måler vandets temperatur og saltindhold. Målingerne skal hjælpe med at danne et billede af havstrømmene i de grønlandske farvande. Disse har stor indflydelse på det marine liv, og dermed på fiskeriet, som fortsat udgør en stor del af den grønlandske økonomi.
 
Et unikt indblik i udviklingen
Der er 30 stationer på åbent hav, fordelt på seks rækker spredt fra Kap Farvel i syd til Holsteinsborg (Sissimiut) i nord, en strækning på cirka 1300 sømil eller godt 2400km.  De ældste af disse ”serier”, som de omtales, har været målt kontinuerligt siden starten af 1950’erne. 
 
De mange års målinger giver et unikt indblik i udviklingen i det marine miljø omkring Grønlands vestkyst. De senere år, fra 2003 og frem, er der tilføjet flere målestationer i fjordene omkring Holsteinsborg og Godthåb (Nuuk).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078