Danske Maritime raser over Søværnet
Danmark går enegang med udbud af orlogsskibe, mener Jenny Braat.
Direktør for brancheorganisationen Danske Maritime Jenny Braat er helt oppe i det røde felt over at konstatere, at Søværnet netop har sendt reparation og vedligeholdelse af to orlogsfartøjer i udbud.
”Intet andet EU-land med skibsbygningskompetencer sender sådanne ordrer i udbud, og det burde vi heller ikke gøre i Danmark, mener Jenny Braat fra Danske Maritime ifølge en netop udsendt pressemeddelelse.
”EU-udbud kan føre til, at man tvinges til at acceptere billigere tilbud fra statsstøttede udenlandske værfter, selvom der måske kan være tvivl om kvaliteten”, siger Jenny Braat, og supplerer:
”Eksempelvis så vi for nogle år siden, at et dansk fiskeriinspektionsskib blev beordret hos et værft i Spanien, som viste sig ikke at kunne holde hverken pris eller kvalitet. Hvis denne erfaring gentages ofte nok, vil det koste betydelige tab af såvel kompetencer som arbejdspladser i Danmark – vel at mærke uden at vi får de kvalitetsskibe, vi ønsker”.
I Regeringens vækstplan for Det Blå Danmark slås det fast, at de danske maritime styrkepositioner skal udbygges og anvendes til at skabe vækst. Vækstplanen bygger på anbefalinger fra et enigt erhverv, der af regeringen anses for at være et af Danmarks centrale væksterhverv, som kan gøre sig gældende internationalt og sikre danske arbejdspladser.
Der er bred enighed om, at det offentlige har mulighed for at efterspørge høje standarder for sikkerhed, klima og miljø ved indkøb og vedligehold af skibe, herunder naturligvis også Søværnets fregatter og andre højteknologiske orlogsfartøjer. Samtidig var det var en af anbefalingerne fra vækstteamet for Det Blå Danmark, at de offentlige skibe skulle bruges som demonstrations- og udstillingsvinduer for danske maritime kompetencer og teknologier.
Derfor er det stærkt kritisabelt, at reparation og vedligeholdelse af danske orlogsskibe nu sendes i EU-udbud. Hvis vi vil være sikre på, at de danske orlogsskibe er til rådighed, når de skal bruges, må vi bevare kompetencerne til at vedligeholde skibene her i landet. Der er en snæver sammenhæng mellem den løbende vedligeholdelse og evnen til fortsat at udvikle skibene. Af hensyn til de særlige sikkerhedspolitiske forhold, som vores lange kyster, vores store handelsflåde og vores forpligtelser i Grønland udgør, bør vi bevare og udbygge de spidskompetencer, vi har opbygget igennem mange år.