23948sdkhjf

MHV-instruktører underviser i Afrika

To af Marinehjemmeværnets mest garvede SAR-instruktører er i disse dage i Rwanda, hvor de underviser en gruppe flådeofficerer i eftersøgning og redning til søs.
23 østafrikanske flådeofficerer er i denne uge på kursus. Her lærer de blandt andet at beregne søgemønstre og at begå sig i rollen rollen som ’on scene coordinator’ ved eftersøgninger og redningsaktioner til søs. 
 
Kursisterne kommer fra medlemslande i East African Standing Force, og undervisningen foregår i regi af det nordiske samarbejde om koordination af kapacitetsopbygning i Østafrika. 
 
SAR i Afrika 
Det er anden gang, at de to frivillige instruktører fra Marinehjemmeværnet, John Strøbæk og Bjarne Toft Madsen, er i Afrika for at undervise i SAR (search and rescue). Det er en spændende opgave for de to marinere. 
 
”Det er jo ganske anderledes forhold, der gør sig gældende hernede. På den vejrmæssige front er der jo Monsunen og de stærke oceanstrømme at tage højde for. Lige nu er vi f.eks. midt i regnperioden, og det regner særdeles kraftigt hernede”, forklarer John Strøbæk, som også kan fortælle om meget forskellige SAR-beredskaber: 

”Vi har nationer som Somalia, Kenya og Djibouti, der har kyststrækninger ud til Det Indiske Ocean, hvor man kan tale om at håndtere, hvad vi forstår som regulære SAR-aktioner. Omvendt har vi lande som Burundi og Rwanda, der har store søer. Her er principperne nok de samme, men organiseringen af de nationale redningscentraler er vidt forskellige, og det er deres materiel også”, fortæller John Strøbæk, der sammen med Bjarne Toft Madsen og de øvrige instruktører i det nordiske team har brugt meget tid på at tilpasse undervisningen, så alle får mest muligt ud af det. 
 
Bevidsthed om kursisternes behov 
Undervisningen foregår på engelsk, og John Strøbæk og Bjarne Toft Madsen har forberedt præsentationer og opgaver hjemmefra, men der skal være plads til justeringer. Nogle kursister taler mere fransk end engelsk, og de må samarbejde med kollegaer, som kan støtte dem. Ligesådan skal der også reserveres tid i skemaet til, at kursisterne kan bede. Det hele skal balancere, og den opgave er de to instruktører meget bevidste om. 
 
”Det er fagligt meget udfordrende at undervise hernede, og så giver det en unik mulighed for at lære andre kulturer at kende. Vi har virkelig fået netværk og kontakt til en masse spændende mennesker”, fortæller John Strøbæk fra hotellet i byen Muzanze, hvor han og Bjarne Toft Madsen skal bruge resten af aftenen til at forberede næste dags undervisning.
 
Kilde: Marinehjemmeværnet
 
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079