23948sdkhjf

Kinesere læser til maskinmester i Danmark

10 kinesiske studerende har netop gennemført 5. semester på Maskinmesterskolen København, og flere vil følge i fremtiden. En internationalisering af maskinmesteruddannelsen er i fuld gang.
I fremtiden skal maskinmesteruddannelsen være en langt mere international uddannelse, og de første skridt er taget på Maskinmesterskolen København (MSK), hvor 10 kinesiske studerende netop har gennemført 5. semester af uddannelsen, inden de vender tilbage og færdiggør deres uddannelse ved Shanghai Maritime University.
 
Det er første gang, at et hold kinesiske studerende har deltaget i et helt semesters undervisning på MSK, og det sker som et led i en samarbejdsaftale mellem de to uddannelsesinstitutioner, som i fremtiden skal sikre udveksling af studerende mellem skolerne.
 
Ved afslutningsceremonien den 19. december fik de kinesiske studerende overrakt diplomer for bestået 5. semester, som startede i august. I hele semestret har de kinesiske studerende modtaget undervisning sammen med og på lige fod med danske 5. semester-studerende. De har modtaget undervisning på engelsk i maritime valgfag – Maritime Electives – og i International Management.
 
Heldige at studere i Danmark
To af de kinesiske maskinmesterstuderende er Liu Ming, 21 år, og Guo Song, 20 år, som har læst to år på maskinmesterlinjen på Shanghai Maritime University, inden de blandt flere hundrede medstuderende blev udvalgt til at læse et semester på MSK. I Danmark har de mødt en helt anden undervisningskultur, end de er vant til.
 
"I Kina foregår undervisningen som forelæsning fra tavlen uden dialog eller spørgsmål. De studerende tager bare noter. Det kan godt være lidt kedeligt. I Danmark kan man diskutere med sin lærer og være sammen på lige fod. Vores lærere i Kina ville blive meget overraskede, hvis vi begyndte at diskutere med dem," siger Liu Ming.
 
En anden vigtig ting for de kinesiske studerende er, at de i et helt semester har fået undervisning på engelsk og dermed har styrket deres engelskkundskaber, hvilket på sigt kan øge deres jobmuligheder. Ud over de tekniske fag er de kinesiske studerende blevet undervist i International Management, som er blandt valgfagene på MSK.
 
"International Management, hvor man lærer om forskellige kulturer, og hvordan man driver forretning i forskellige lande, har vi ikke i Kina. Det har været meget interessant at lære om forskellige kulturer og få opgaver, hvor vi skulle løse forretningsmæssige problemstillinger," siger Guo Song.
 
Endnu ved de to kinesiske studerende ikke, om de skal ud og sejle eller bruge deres maskinmesteruddannelse i land.
 
"Min familie arbejder i skibsbranchen, og jeg vil også gerne prøve at gå den vej, måske i et rederi," siger Liu Ming.
 
Både Liu Ming og Guo Song håber, at de en dag kan vende tilbage til Danmark, når de er færdiguddannede, men vil allerede, når de kommer tilbage til Shanghai, opfordre deres medstuderende til at søge om at komme et semester til MSK.
"Vi har været meget heldige, at vi blev udvalgt til at komme til Danmark," siger Guo Song.
 
Flittige og positive studerende
Rektor Erik Andreassen fremhævede i sin tale til de kinesiske studerende deres studiedisciplin, motivation til at lære og deres positive indstilling – som havde gjort det muligt for dem at komme godt gennem semestret, selv om det foregik på et fremmedsprog og i en anden undervisningskultur end deres egen.
"Undervisningen har primært været teoretisk, den praktiske del får de i Kina," siger Casper Melvang Andersen, adjunkt, som har undervist de kinesiske studerende i fag under Maritime Electives – maritime valgfag – herunder de tekniske fremdrivnings- og hjælpesystemer om bord på skibe foruden søredning og brand.
"Det har været en stor mundfuld for de kinesiske studerende både at skulle modtage al undervisning på engelsk og i forhold til det faglige niveau, fordi de ikke på forhånd har haft alle de fag, for eksempel maskinlære, som de danske medstuderende har haft. Men alt i alt har de klaret det fint, ikke mindst fordi de er meget flittige med deres lektier, og fordi de er gode til at huske teori," siger Casper Melvang Andersen.
 
Nødt til at lære om andre kulturer
Som led i samarbejdsaftalen mellem skolerne i København og Shanghai sendes i foråret 2014 danske maskinmesterstuderende til Shanghai Maritime University for at følge undervisningen et semester, og til august kommer et nyt hold kinesiske studerende til Maskinmesterskolen København.
 
"Samarbejdet med Shanghai Maritime University skal ses som led i en større og mere langsigtet bestræbelse på at gøre maskinmesteruddannelsen mere international, og på sigt vil vi indgå aftaler med flere udenlandske skoler og universiteter, så vi kan opfylde den politiske målsætning om, at 50 procent af de studerende har læst 3-6 måneder i udlandet," siger Thomas Dragø, administrationschef på MSK.
 
En dag om ugen er de kinesiske studerende blevet undervist i International Management af Poul Wathne.
 
"De kinesiske studerende har oplevet det som lidt af en åbenbaring at komme til Danmark, fordi der er en frihed her i kultur og omgangsformer, som de ikke har kendt før. Men de tider er forbi, hvor vi i Vesten kan komme og fortælle, hvordan andre lande skal indrette sig. Vi bliver nødt til at lære, hvordan andre kulturer fungerer, hvis vi vil handle med dem, ikke mindst vækstlandene. Vi kan lære noget af kineserne, ligesom de kan lære noget af os. Derfor er udvekslingsprogrammet mellem maskinmesterskolerne i København og Shanghai meget vigtigt. I fremtiden vil mange flere danskere skulle arbejde store dele af deres karriere i udlandet, ligesom der kommer mange dygtige udlændinge til Danmark for at arbejde, fordi vi ikke selv har tilstrækkelig mange kvalificerede folk herhjemme. Derfor underviser vi på MSK i tværkulturel ledelse og forretningsforståelse, som forbereder de studerende på fremtidens globale arbejdsmarked," siger Poul Wathne.
 
Udvekslingsaftale med Shanghai Maritime University
  • Siden 2011 har Maskinmesterskolen København haft en samarbejds- og udvekslingsaftale med Shanghai Maritime University, der har 25.000 studerende på en række forskellige maritime uddannelser, heraf omkring 1.000-1.200 studerende på maskinmesteruddannelsen. 
  • Som led i aftalen kan danske maskinmesterstuderende læse et semester på Shanghai Maritime University, og kinesiske studerende kan læse et semester på Maskinmesterskolen København.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062