Endelig kommer de: Danmark får fire nye miljøskibe
Regeringen har netop annonceret første led i den længe ventede flådeplan. Der skal anskaffes fire nye havmiljø- og minelægningsfartøjer for blandt andet at styrke Danmarks evne til at bekæmpe forurening til havs.
Det skriver Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i en pressemeddelelse.
Det er på høje tid, at vi får fundet en løsning på et meget velkendt problem Torsten Schack Pedersen, minister for samfundssikkerhed og beredskab
Ifølge minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen (V) er det nødvendigt at modernisere beredskabet for bedre at kunne beskytte danske kyster og havmiljø mod potentielle trusler og forurening.
- Det er på høje tid, at vi får fundet en løsning på et meget velkendt problem. Og det er vigtigt, at vi så tidligt, som det overhovedet kan lade sig gøre, får sendt de nuværende skibe på pension., siger ministeren i pressemeddelelsen.
De nye skibe skal erstatte den nuværende flåde, der for år tilbage blev erklæret uegnede til havmiljøopgaven. Og fartøjerne skal ikke blot være udstyret til at håndtere olie- og kemikalieforurening i danske farvande, men også varetage opgaver som farvandsovervågning, beskyttelse af kritisk undersøisk infrastruktur og altså minelægning.
Regeringen har tidligere meldt ud, at de snart indleder forhandlinger om den fulde flådeplan for at sikre en hurtig anskaffelse af de nye fartøjer.
Kærkommen udskiftning
De nuværende miljøskibe har gennem årene været genstand for voldsom kritik på grund af deres alder og begrænsede funktionalitet. De to største skibe er fra 1981, men allerede i 1996 blev det vurderet, at skibene var uegnede, og at deres kapacitet til at håndtere olie- og kemikalieforurening har været utilstrækkelig. Derudover har Folketingets vagthund, Statsrevisorerne, flere gange siden udtalt hård kritik af miljøflåden.
Og kritikken synes begrundet. Søfart har nemlig tidligere afsløret, at miljøskibene i gennemsnit havde 117,5 dage liggedage i 2024, hvor beredskabet altså ikke var på 100 pct. For de to største miljøskibe, 'Gunnar Seidenfaden' og 'Gunnar Thorson', var tallet henholdsvis 170 og 197 dage -omkring halvdelen af året.
Derudover har vedligeholdelsesudgifterne til de aldrende miljøskibe været stigende. I 2024 nåede udgifterne uhørte højder og endte på et trecifret millionbeløb.