Ny strategi skal mindske øgede trusler mod danske skibe
Kabelbrud, angreb i Det Røde Hav og russisk skyggeflåde.
Truslerne på det åbne hav er blevet flere, og den frie sejlads er begrænset.
Derfor lancerer regeringen torsdag en ny strategi for maritim sikkerhed, der gælder fra 2025 og frem til 2028.
- Den internationale retsorden er under pres, og den nuværende geopolitiske virkelighed fordrer tilpasning for fortsat at kunne forsvare og fremme danske værdier og interesser.
- Danmark skal arbejde for en regelbaseret verdensorden og overholdelse af de internationale regler, fremgår det af strategien.
Den præsenteres af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) ved et pressemøde på Holmen i København.
Den nye strategi erstatter tidligere strategiske rammer for Danmarks arbejde med maritim sikkerhed.
Tidligere har der været særligt fokus på pirateri, men situationen er en anden nu, siger Lars Løkke til Ritzau.
- Altså, vi har jo haft fokus på det her altid. Vi er et lille land, men vi er en stor søfartsnation, og vi er enormt afhængige af sikre søveje.
- Det globale sikkerhedsbillede har rykket sig, og derfor skal vi også have en anden tilgang til det, lyder det fra ministeren.
Af strategien fremgår det, at der som noget nyt sættes fokus på "statssponsorerede private aktørers angreb". Det kan for eksempel være Houthi-bevægelsens angreb i Det Røde Hav.
Ligeledes fremgår det, at Danmark vil arbejde for, at private selskaber får større mulighed for at skabe sikkerhedsforanstaltninger som bevæbnede vagter og sikkerhedsrum.
Ifølge Lars Løkke betyder strategien dog ikke, at der er "friske penge" på vej. Det er i stedet en måde at sikre fokus på området.
- Vi har lavet den her strategi på tværs af Erhvervsministeriet, Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet, og det er jo netop for at tvinge os selv til, at når vi for eksempel bruger udviklingsbistand eller disponerer forsvarets ressourcer, så tænker vi det her ind.
- De næste to år sidder Danmark også i FN's Sikkerhedsråd, og det giver os også en mulighed for at slå et slag for FN's havretskommission og retten til fri sejlads, lyder det.
Strategien er udarbejdet i samarbejde med Danske Rederier, der repræsenterer den danske skibsfart. Og her er man begejstret for det nye fokusområde.
- Strategien er anderledes på den måde, at den er bredere end tidligere strategier. Den giver et meget bedre overblik over de forskelligartede trusler, som søfarten møder på daglig basis, siger viceadministrerende direktør Jacob Clasen.