23948sdkhjf

Russiske skyggeskibe omgår sanktioner - laster igen olie

Blacklistede skibe fra Ruslands skyggeflåde genoptager transporten af russisk olie

Mindst 21 af de 72 tankskibe, som er blevet udpeget som del af Ruslands skyggeflåde og sanktioneret af USA, Storbritannien eller EU, har lastet russisk olie, siden de blev underlagt sanktioner.

Det skriver Bloomberg og Gcaptain.

24 gange har de 21 skibe angiveligt efterfølgende lastet olie, og især skibene, underlagt britiske sanktioner har været aktive, lyder det. To tredjedele af disse laster nu igen russisk olie. 

Desuden bringes skibene ifølge Bloomberg i drift igen i stigende hastighed. Syv er igen i gang med at laste olie i løbet af de første dage af oktober, mens seks kom i gang igen i henholdsvis august og september.

50 af skibene er desuden efterfølgende blevet omflaget.

I den første tid efter sanktionerne blev det ellers flere gange fremhævet, at de direkte sanktioner mod skibene så ud til at have en effekt. I lang tid, efter de første sanktioner direkte mod russiske skyggeskibe, blev pålagt af USA i efteråret 2023, deltog de pågældende skibe ikke i ruslands olieeksport.

Noget som altså har ændret sig hurtigt de seneste måneder.

Vesten har sanktioneret russisk olie, ved at lægge et prisloft over, hvor dyrt landet må sælge olien.

De indledende olie-sanktioner viste en effekt til at begynde med, men siden har Rusland genskabt en stor del af eksporten og indtægter fra den.

Dels ved at opbygge, hvad der er blevet kaldt den russiske skyggeflåde med skibe og flagstater, der omgår sanktionerne. Og ved at sejle længere afstande og eksportere til især lande som Indien og Kina.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062