23948sdkhjf

Danmark sender stabsofficer til Honolulu

Det danske forsvar sender for første gang en stabsofficer til den amerikanske stillehavsflådes hovedkvarter i Honolulu på Hawaii. 

Det skriver DR.

De seneste år har USA i stigende grad forsøgt at flytte sit primære militære fokus mod Stillehavet, hvor Kina udfordrer ved blandt andet at bygge kunstige øer og kalde dem kinesisk territorium. Og USA ønsker i den forbindelsee, at europæiske allierede som Danmark også engagerer sig mere i regionen. 

En række andre europæiske lande deltager allerede i øvelser i Stillehavet, og Norge har planer om at gøre det fra 2025.

Må se hvad det bliver til

Den danske stabsofficer skal nu i første omgang indhente viden om, hvad Danmark kan bidrage med. For eksempel om Danmark på et tidspunkt vil kunne bidrage militært i Stillehavet, oplyser Forsvaret til DR.

Ifølge forsvaret er det ikke kun Søværnet, men alle danske værn som potentielt vil kunne spille en rolle i området. Aktuelt er imidlertid ingen af Søværnets fregatter kampklar, på grund manglende uddannelse og problemer med fregatternes missilforsvar.

- Danmark ser, at der er behov for, at vi involverer os i den region i et eller andet omfang. Så må vi se, hvad det bliver til, siger Kristian Haumann, chef for planlægningsafdelingen i Forsvarets Operationsstab.

Kalder på militære bidrag 

SF's forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen kalder beslutningen for "klog". Hun vil ifølge DR også have fokus på Stillehavet, når forhandlinger om forsvarsforliget går i gang.

Det samme gælder for Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach. Han vil i fremtiden også have, at man sender danske militærbidrag til den amerikanske stillehavsflåde.

Det er der dog ikke planer om i øjeblikket, siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til DR.

Men det kan komme på tale på et tidspunkt. 

I første omgang sker det ved at sende en stabsofficer afsted, men senere kan det ifølge ham blandt andet også involvere øvelser.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094