23948sdkhjf

10 år med maritime lærlinge i Nordjylland

Lærlingeordningen, der blev etableret for 10 år siden for at imødekomme manglen på kvalificeret arbejdskraft, kunne d. 1. juni 2024 markere sit jubilæum

Lærlingeordningen markerer sit første årti med succesfuld uddannelse og udvikling af kvalificeret arbejdskraft i maritime erhverv.

Lærlingeordningen, der blev etableret for 10 år siden for at imødekomme manglen på kvalificeret arbejdskraft, kunne d. 1. juni 2024 markere sit jubilæum med imponerende resultater.

Siden starten har ordningen hjulpet 140 lærlinge med at påbegynde og gennemføre deres karriere inden for fagområder som smede, skibsmontører, industriteknikere, elektrikere, elektronikfagteknikere, fagteknikere, lager og kontor.

Oprindeligt startede ordningen med fire virksomheder. I dag deltager hele 12 maritime virksomheder fra Nordjylland i ordningen, bl.a. Alfa Laval, Svanehøj og MAN.

Ordningen har været afgørende for at tiltrække og uddanne flere lærlinge og styrke imaget af erhvervsuddannelser som en attraktiv karrierevej.

Samarbejde og udvikling

En af grundstenene i ordningens succes er det stærke samarbejde med lokale erhvervsskoler, herunder EUC Nord, TECH College, Mercantec og AMU Nordjylland. Netop i dette samarbejde spiller lærlingekoordinator Anette H. Sørensen en afgørende rolle. Anette H. Sørensen er den udførende kraft og hjælper med alt fra rekruttering, onboarding, samarbejdet med erhvervsskolerne og udvikling af lærlingene.

- Jeg er utrolig stolt over, at lærlingeordningen herefter 10 år stadig er højaktuel. Anette H. Sørensen udfordrer blandt andet os partnere i forhold til, at vi kontinuerligt uddanner, fortæller Christina Orskov, Direktør ved Orskov Yard.

Lærlingeordningen er til dagligt forankret i Erhvervsservice Nord, hvor Anette H. Sørensen arbejder tæt sammen med erhvervskonsulenterne fra Erhvervshus Nord.

Dette setup har vist sig at være effektivt for at rekruttere, onboarde, fastholde og udvikle lærlinge. Anette H. Sørensen, som er den udførende kraft bag ordningen, har mange års erfaring med at arbejde med unge mennesker og støtter dem også uden for arbejdstiden.

- Jeg tror på, at det er vigtigt at kigge på helheden af mennesket, både hvad der sker på arbejdet og udenfor. Man kan ikke bare sige, nu er klokken 15, nu har du fri og må klare dine problemer selv, fortæller Anette H. Sørensen.

Anette H. Sørensen arbejder derfor også tæt sammen med forældre, vejledere og organisationer for at sikre en helhedsorienteret tilgang til lærlingenes uddannelse og trivsel.

tre virksomheder

Samarbejdet og den tætte kontakt til lærlingene virker. En af lærlingene, som er med i ordningen og ovenikøbet også er en såkaldt delelærling, hvor han roterer rundt blandt tre virksomheder, fortæller:

- Et af de fede tiltag under lærlingeordningen er muligheden for at være delelærling, hvor man er i lære i tre forskellige virksomheder. Man bliver virkelig udfordret fagligt, og det er et kæmpe privilegium at få lov til at være en del af. El-branchen er kæmpestor og der sker hele tiden noget nyt, så man får virkelig lov at prøve kræfter med mange forskellige opgaver. Man får derudover også lov til at deltage i forskellige camps og arrangementer, der er med til at styrke ens faglighed. At have Anette H. Sørensen som koordinator gør kun uddannelsen lettere, og man får hjælp og sparring til alt. Det er virkelig et privilegium at have en som Anette H. Sørensen, fortæller Anders I. H. Olesen, der er i lære hos henholdsvis Soft & Teknik, MAN Energy Solutions og Mariendal.

Lærlingeordningens mål er klare: at uddanne flere lærlinge, styrke erhvervsuddannelsernes image og tiltrække talentfulde unge.

- Erhvervsuddannelser åbner op for mange muligheder. Det er en rigtig fed karrierevej, understreger Anette H. Sørensen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095