23948sdkhjf

Fregats sidste skanse i form af 35 mm-kanon fejlede ved droneangreb

Det var et affyringsrør, som var skyld i fejl, mens også "Iver Huitfeldts" 33 mm-kanon svigtede i marts

For en måned siden ryddede sagen om "Iver Huitfeldt" mediefladen og var medvirkende til, at forsvarschefen blev hjemsendt.

En redegørelse offentliggjort torsdag aften viser, at også fregattens sidste skanse - i form af en 35 mm-kanon - svigtede, da skibet nedkæmpede fire droner i Rødehavet i marts.

- I den sidste halvdel af engagementet bliver skibets 35 mm-kanon bragt i anvendelse og får en standsning. Kanonen bliver først anvendelig igen efter nedskydningen af den fjerde drone, står der i redegørelsen.

Det er den tredje redegørelse i sagen på under en måned.

Den viser videre, at det var en hidtil ukendt fejl på skibets MK56-launcher - affyringsrør - som var skyld i, at fregatten i en halv time ikke kunne bruge sine luftforsvarsmissiler af typen Evolved Sea Sparrow.

Hidtil var antagelsen, at det kunne have været skibets radar eller C2-system.

Dermed var det ikke en erkendt fejl, som var den første antagelse, hvilket fremgik af et signal eller orientering fra skibet til Danmark fire dage efter nedkæmpelsen af dronerne.

Skibets næste skanse i form af 76 mm-kanonen blev brugt under angrebet. Men flere granater detonerede kort efter affyring, fordi der var fejl på de over 30 år gamle granater.

Tilbage står, at forskellige dele af samtlige forsvarssystemer om bord på Iver Huitfeldt fejlede, da de fire droner skulle skydes ned i Det Røde Hav 9. marts.

Og det kunne være endt værre, hvis der havde været flere droner.

- Det var skibschefens vurdering, at de indtrufne fejl i situationen kunne have været kampafgørende, såfremt der var kommet yderligere trusler, har skibschef Sune Lund sagt i en samtale med daværende forsvarschef Flemming Lentfer.

Forsvarschefen er siden blevet hjemsendt, men truer med et søgsmål for usaglig fyring.

Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) er "det ud fra en samlet vurdering", at forsvarschefen er hjemsendt og dermed ikke kun denne sag.

Den endelig redegørelse slår fast, at der på et møde mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet 18. marts ikke blev givet en fyldestgørende orientering om fregattens problemer med defekte granater.

Ifølge Troels Lund Poulsen blev han ikke orienteret om problemerne, før forsvarsmediet Olfi bragte historien. Det skal der rettes op på, sagde han torsdag aften.

- Vi skal sikre, at vi bliver endnu bedre fremadrettet til at blive orienteret, sagde Troels Lund Poulsen uden dog at uddybe, hvordan det konkret skal ske.

Han erkender, at det ikke er et "kønt forløb", når der er blevet lavet tre redegørelser på under en måned for at få sandheden frem.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.084