23948sdkhjf

Fagforening: Søfolk bør få krigstillæg

Meget tyder på, at truslen mod handelsskibe ved Det Røde Hav vil blive en længerevarende affære. Derfor vil Lederne Søfart smide det eksisterende genetillæg i papirkurven og erstatte det med et decideret krigstillæg

Danske søfolk bør ikke gå på arbejde i en krigszone. 

Sådan lyder det fra formanden for Lederne Søfart, Sven Thormod Petersen. 

han mener, at danske søfolk bør modtage et risiko- og krigstillæg, hvis man sejler ind i det område, hvor der er risiko for angreb. 

- Rederierne bør undgå krigszoner og andre risikoområder. Hvis de alligevel bevæger sig ind i en erklæret krigszone, giver sømandsloven danske søfolk ret til at afmønstre. Det kan i praksis være vanskeligt. Hvis danske søfolk ender med at sejle ind i områder, hvor der er risiko for angreb, bør de have et risiko- og krigstillæg sådan som man tidligere har fået andre steder, siger Sven Thormod Petersen. 

Han fortsætter: 

- Typisk vil der være tale om to gange lønnen oven i den normale løn. 

Sven Thormod Petersen tilføjer, at der er i overenskomsten med Danske Rederier er mulighed for at give et gene- og ulempetillæg.

- Men det er en underdrivelse at udbetale et gene- og ulempetillæg. Det er ikke en gene eller en ulempe, at man risikerer at blive ramt af et missil eller en raket, siger Sven Thormod Petersen.

De såkaldte houthi-oprørere i Yemen har til dato udført flere end 20 angreb mod den internationale skibsfart nær Det Røde Hav, som 12 procent af verdenshandlen passerer igennem på årlig basis.

Så sent som den 24. januar blev to skibe fra A.P. Møller-Mærsk angrebet med missiler afskudt fra houthi-kontrolleret område. Angrebet betød, at skibene måtte vende om i Adénbugten før de nåede ind i Det Røde Hav. 

Begge skibe sejler under amerikansk flag, og angrebene skete selvom skibene blev eskorteret af et amerikansk krigsskib.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078