Danmark sender 'Iver Huitfeldt' til Det Røde Hav
Mandag stævner en dansk fredag ud med kurs mod Det Røde Hav. Opgaven er at være med til at beskytte handelsskibe, der sejler i området, mod angreb fra Houthi-bevægelsen.
Der er tale om fregatten 'Iver Huitfeldt', oplyser Forsvarsministeriet mandag formiddag.
Det har været kendt længe, at man ville sende en fregat fra Iver Huitfeldt-klassen, men hvilken af de tre, der skulle afsted, er først blevet afsløret mandag formiddag.
Fregatten sendes afsted fra Korsør, og det markeres med et arrangement på kajen mandag, hvor forsvarsminister Troels Lund Poulsen vil være til stede, samt skibschefen, chefen for Søværnskommandoen og chefen for 2. Eskadre.
Det oplyser forsvaret i en pressemeddelelse.
Fakta: Iver Huitfeldt-klassen omfatter tre fregatter
- Det skib, som Danmark sender til Det Røde Hav, er én af tre i sin klasse og er særligt egnet til luftforsvar.
- Fregatten er et af de tre skibe i Iver Huitfeldt-klassen, som søværnet råder over.
- De har base i Korsør og er opkaldt efter danske søhelte, nemlig "Iver Huitfeldt", "Peter Willemoes" og "Niels Juel".
- Skibene er bygget i perioden fra 2008-2011 og indgik i aktiv tjeneste i 2012.
- Om bord har fregatterne både 76 og 35-millimeter-kanoner, torpedoer og missiler. De er også udrustet med langtrækkende radarsystemer og kan medbringe en helikopter.
- Fregatterne af Iver Huitfeldt-klassen er specielt velegnede til luftforsvar og er for nyligt blevet udstyret med såkaldte SM2-missiler.
- Besætningen på missionen i Det Røde Hav omfatter op mod 175 personer, og de skal være afsted i to måneder.
- Danmark råder i alt over fem fregatter. De to øvrige er skibene Absalon og Esbern Snare, der tilhører Absalon-klassen.
Kilde: Forsvaret.
Fregatterne har flere gange været indsat langt fra Danmarks kyster. Eksempelvis ved anti-pirateri-operationer ved Afrikas Horn samt ved Syrien og i Hormuzstrædet.
Danmark skal med fregatten deltage i Operation Prosperity Guardian (OPG), der skal sikre retten til fri sejlads i området. OPG er etableret under den eksisterende amerikansk-ledede multinationale maritime koalition, Combined Maritime Forces (CMF).
30 angreb på to måneder
Houthi-bevægelsen har foretaget over 30 angreb på civile handels- og fragtskibe fra november og til nu. Tidligere i januar besluttede den danske regering, at Danmark ville deltage i offensiven mod houthierne med en fregat.
Det er den fregat, der er klar til afgang nu.
- Det har afgørende betydning for både dansk og international skibstrafik og for udviklingen i regionen, at man kan sejle sikkert i området. Danmark bidrager allerede til den maritime sikkerhed i området, og regeringen ønsker at øge bidraget med indsættelse af en dansk fregat, udtalte forsvarsminister Troels Lund Poulsen før nytår.
Danmark bidrager desuden med tre stabsofficerer til CMF, herunder en stabsofficer til OPG.
- Som en stor søfartsnation har vi et ansvar for at styrke den maritime sikkerhed. Det gør vi nu med fregatbidraget til den amerikanskledede koalition. Det kan ikke stå uimodsagt, når houthierne i en allerede skærpet sikkerhedssituation angriber international skibsfart, udtaler udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.