EU skærper kampen mod narkosmugling via havnene
Onsdag lancerer EU tiltaget mod narkoindsmugling "European Ports Alliance" ved havnen i Antwerpen. Stedet, hvor man beslaglægger mest kokain i Europa.
Ministre fra de 27 EU-medlemsstater er inviteret, heriblandt ventes Danmarks justitsminister, Peter Hummelgaard (S), at deltage.
Alliancen skal styrke samarbejdet mellem havne, toldere, myndigheder og private selskaber i kampen mod narkokriminalitet. Det skal blandt andet ske ved vidensdeling om konkrete sårbarheder i havnenes sikkerhed.
Det er et initiativ, man fra Mærsks tager godt imod.
- Vi støtter, at der træffes yderligere foranstaltninger mod narkotikasmugling på EU-plan.
- Det er et problem, der kræver opmærksomhed på både nationalt- og EU-plan for at sikre, at denne form for kriminalitet ikke rejser mellem landene.
- Smugling af ulovlige stoffer er en global udfordring, som vi skal bekæmpe sammen med både virksomheder og relevante myndigheder, siger topchefen i Mærsks havneselskab APM Terminals, Keith Svendsen, i en skriftlig kommentar.
Mærsk er selv offer for, at kriminelle forsøger at smugle narkotika ind i Europa via selskabets containere. Den største beslaglæggelse af kokain i Hollands historie på otte tons blev således fundet i netop en Mærsk-container i august 2023.
Sekretariatschef for Danske Rederiers EU-repræsentation Bjarne Løf Henriksen kalder det et stort problem, som rederierne ikke selv kan løse.
- I den maritime kreds skal vi nu kigge hinanden i øjnene. Det er jo det, der skal til.
- Vi har gjort, hvad man kunne, men det kræver, at man går sammen, siger han.
En del af alliancens plan er at hæve standarden for sikkerhed og screening af containere på havnene.
I EU-Kommissionens køreplan for kampen mod narkotrafik og organiseret kriminalitet nævnes det, at man vil bruge 200 millioner euro på bedre udstyr til havnene, som skal hjælpe toldmyndighederne med at scanne containere og finde narkotika.
Beløbet skal ses i lyet af, at EU's politiagentur, Europol, venter at se kokainindsmuglingen til Europa vokse over de to næste år.
Belgien og Holland, som huser de store havne i Antwerpen og Rotterdam, slår år efter år rekord i beslaglæggelser. I 2023 lød det på 116 ton i Antwerpen og næsten 60 ton i hele Holland.
I Danmark har man hos Aarhus Havn stor interesse i at komme problemerne til livs, men er lidt skeptisk og håber, at alliancen ikke kommer til at stikke en kæp i hjulet på havnens forretninger.
- Det er endnu for tidligt at sige, hvad alliancens arbejde og indsatserne konkret vil komme til at betyde.
- Vi opfordrer dog til, at indsatserne målrettes de konkrete problemer og ikke skaber unødvendige gener for forsyningen og den samlede godstransport, siger topchef Thomas Haber Borch i et skriftligt svar.