Norsk tankskib ramt af krydsermissil fra Yemen
Et krydsermissil affyret fra Yemen har ramt tankskibet 'Strinda' i Det Røde Hav og forårsaget ødelæggelser og en brand.
Det oplyser repræsentanter fra det amerikanske forsvarsministerium natten til tirsdag dansk tid.
Ingen fra den 22 mand store indiske besætning kom til skade i angrebet. Tirsdag morgen meddeler skibets ejer, Mowinckel Chemical Tankers, at det har kurs mod en sikker havn.
Skibet "Mason" fra den amerikanske flåde er til stede for at bistå med hændelsen, der fandt sted 60 sømil (omkring 111 km) nord for strædet Bab el-Mandeb, som forbinder det Røde Hav med Adenbugten.
Fordømmer angrebet
Danske Rederier har tirsdag reageret på hændelsen:
- Vi fordømmer angrebet på det norske skib i Bab el-Mandeb-strædet. Det er uhyggeligt, at civile handelsskibe pludselig er blevet et mål i krigen, udtaler Nina Porst, direktør for klima, miljø og sikkerhed i Danske Rederier.
Farvandet ud for Yemen passeres ikke mindst af skibe, der sejler gennem Suez-kanalen. Det talte sidste år flere end 22.000 skibe, og heriblandt er 2.500 af dem danskopererede.
- Sikkerheden for vores søfarende er vores allerhøjeste prioritet, og derfor overvåger vi situationen nøje med myndigheder og vores medlemmer, som alle tager deres forholdsregler, siger Nina Porst.
Vil angribe flere
Yemens Houthi-bevægelse har meddelt, at den står bag angrebet på "Strinda". Ifølge en militær talsperson for bevægelsen afviste det norske skib at reagere på flere advarsler.
Yemen er i store træk kontrolleret af Houthi-bevægelsen, der har truet med at angribe alle skibe i Det Røde Hav, der har kurs mod Israel. Kilder i bevægelsen siger, at disse aktiviteter er udtryk for støtte til palæstinenserne i Gazastriben, hvor Israel er i krig med den militante bevægelse Hamas.
'Strinda' sejler under det norske flag. Det er uklart, om skibet har forbindelse til Israel eller var på vej til landet.
Israel har fordømt lignende angreb på andre skibe og udtalt, at angrebene har konsekvenser for den internationale sikkerhed på havet. For nylig kom tre andre civile handelsskibe under angreb i Det Røde Hav. Det fik også et amerikansk krigsskib til at reagere.
I november opbragte houthierne desuden et britiskejet fragtskib, som angiveligt har forbindelse til en israelsk virksomhed.
I Vesten er der bekymring for, at houthierne, der har støtte fra Iran, kan være med til at få krigen mellem Israel og den palæstinensiske Hamas-bevægelse til at brede sig til andre dele af Mellemøsten.