23948sdkhjf

Simac modtager milliondonation til autonomt projekt

Uddannelsesinstitutionen Simac modtager en milliondonation til etableringen af en maritim autonom udstyrsbank

Simac modtager milliondonation fra Den Danske Maritime Fond, som skal bruges til en national udstyrsbank til autonom skibsfart.

Forestil dig dette: Den lille færge M/S Højestene sejler i roligt tempo mellem Svendborg, Skarø og Drejø i det sydfynske Øhav. Det har den troligt gjort flere gange om dagen siden 1997, og på den måde er den afgørende for sammenhængskraften mellem ø og by. Men noget er anderledes end i 1997, for broen er tom – kaptajnen er væk. Færgen sejler sig selv, den er blevet autonom.

Scenariet er fremtidigt, men med en ny milliondonation fra Den Danske Maritime Fond til MARS-projektet kan fremtiden ifølge Simac ligge lige om hjørnet. Det oplyser uddannelsesinstitutionen i en pressemeddelelse.

Autonom værkstøjskasse
MARS står for Maritime Autonomous Reliable Systems og er den del af det fynske erhvervsfyrtårn, Nextgen Robotics. Projektet skal etablere et test- og udviklingsområde for maritim autonomi og sejlende droner, som skal understøtte udviklingen af autonome løsninger til den danske skibsfart, og her spiller milliondonationen fra Den Danske Maritime Fond en afgørende rolle, oplyser Simac.

Midlerne skal nemlig bruges til at etablere mobile demonstrations- eller testsæt til autonom sejlads ved at etablere en national udstyrsbank – en slags autonom værktøjskasse med en række forskelligt udstyr, der kan udlånes til testbrug. 

Autonom udstyrsbank på Simac

  • Udstyrsbanken skal understøtte de test- og demonstrationsprojekter, der frem mod 2026 ligger i MARS-projektet, som skal sikre udvikling af autonome løsninger til dansk skibsfart.
  • MARS er et af fire ben i det fynske fyrtårn, NextGen Robotics - en vækstalliance, der skal skabe ekstraordinære testfaciliteter, banebrydende demonstrationsprojekter og innovative samarbejder, der fremmer digitalisering og automatisering til lands, vands og i luften.
  • De øvrige tre ben er: Center for Large Structure Production, Robotternes Hus og Testhub for avancerede droner. 
  • Læs mere her: https://nextgenrobotics.dk/

Kilde: Simac

Dette vil ifølge meddelelsen give danske maritime virksomheder en mulighed for at udnytte deres potentiale inden for udvikling af autonome løsninger, ligesom det vil gøre området i det sydfynske Øhav attraktivt i forhold til at teste og udvikle nye maritime autonome løsninger.

-En af de største barrierer for virksomheders test af autonome løsninger er de udgifter, der er til indkøb af testudstyr. Vores projekt med en udstyrsbank skal give nystartede virksomheder og SMV’er let adgang til test af autonome løsninger i det testområde, vi er ved at etablere i det sydfynske Øhav. Formålet er at løfte maritime virksomheder og vidensinstitutioner inden for maritim autonomi, så de leverer fremtidens teknologi og arbejdspladser, siger Charlotte Kirkegaard Flugt, projektleder på MARS, i meddelelsen. 

Virksomhederne i centrum
En af de virksomheder, der ser frem til den kommende udstyrsbank, er Vesops i Svendborg. Virksomheden er en maritim softwarevirksomhed, der via dataanalyse hjælper f.eks. skibsoperatører med energioptimering, så de både overholder gældende emisionskrav og samtidig reducerer driftsomkostningerne. 

Direktør Søren Vinther Hansen forudser, hvordan den kommende udstyrsbank kan være med til at give et teknologiløft til den maritime branche, et løft som også vil skubbe på den grønne omstilling:

-Når vi i Danmark f.eks. skal have nye elfærger til småøerne og mindre overfarter, er det oplagt at kigge på en standardisering af færgernes afgang og ankomst. Vi ved, at der er mange måder at komme ud og ind af en havn på, og det er ikke alle måder, der er lige gode i forhold til tids- og brændstofforbrug. Men hvis vi ensarter det, kan vi optimere operationen og spare på både økonomien og klimaregnskabet, og det kræver autonomi. Her vil den nye udstyrsbank og det sydfynske Øhav virkelig skabe værdi, når sådan en teknologi skal testes, siger han i meddelelsen. 

Og netop virksomhedernes behov er i centrum, når der skal købes udstyr for pengene.

-Det bliver en brugerdrevet proces, hvor vi inviterer potentielle brugere til at komme med deres input til, hvilket udstyr der er brug for, hvis de fx skal lave proof of concept på maritime autonomi-projekter. Det er vigtigt, at det er markedet, der fortæller os, hvad behovet er, så det bliver en relevant udstyrsbank, siger Charlotte Kirkegaard Flugt.

Etableringen af udstyrsbanken vil ske via Simac, hvor udlån af udstyr vil blive forankret. Banken tages i brug i august 2023.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.189