23948sdkhjf

Amputeret pirat kræver erstatning fra Danmark

Hvis Danmark havde forberedt antipiratmission godt nok, var en nigeriansk mand aldrig endt i Danmark, siger mandens advokat. Nigerianeren kræver nu erstatning

Besætningen på krigsskibet "Esbern Snare" fangede ham, og i mere end et år sad han varetægtsfængslet i Danmark, inden han blev dømt ved Københavns Byret. Nu vil han have erstatning.

Sagens hovedperson er Lucky Francis. En nigeriansk pirat, som i november 2021 var om bord i en gummibåd med bevæbnede pirater ud for Afrikas vestkyst.

Piraterne skød mod en helikopter fra "Esbern Snare". Ilden blev gengældt. Flere pirater døde, og fire blev taget til fange. Lucky Francis var hårdt såret og fik sit ene ben amputeret.

De tre øvrige blev sat fri igen uden rettergang. Det anså man fra dansk side som værende for besværligt.

Men på grund af amputationen blev Lucky Francis fløjet til Danmark og dømt for at udsætte danske soldaters liv for fare.

Men straffen bortfaldt på grund af sagens særlige omstændigheder, og siden fik Lucky Francis i øvrigt opholdstilladelse i Danmark.

- Han har siddet varetægtsfængslet i et år og 20 dage uden anden grund, end at han mistede sit ben, og at Danmark ikke havde sine internationale aftaler på plads, lød det fredag fra advokat Jesper Storm Thygesen i Københavns Byret.

Her kræver Lucky Francis god en halv million kroner i erstatning.

Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) og Rigsadvokaten har tidligere afslået, og derfor er det nu op til domstolene at afgøre.

Specialanklager Andreas Laursen fra SSK mener ikke, at der skal gives erstatning.

For Lucky Francis var selv skyld i, at han blev retsforfulgt og måtte på grund af sine handlinger have regnet med risikoen for en langvarig fængsling.

Det er en normal grund til afslag på erstatning i sager om varetægtsfængsling.

Men Lucky Francis' sag er ikke normal, lyder argumentet fra Storm Thygesen.

For hvis Danmark havde forberedt missionen i Guineabugten ordentligt og indgået aftaler med lande i området, som kunne overtage eventuelle fanger, så var manden aldrig endt i Danmark.

Det er en byretsdommer, som alene skal træffe afgørelsen. Han sagde ved retsmødets slutning, at dommen afsiges 20. september klokken 13.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062