23948sdkhjf

Danske Rederier svarer alligevel på sagen om lukningstruet center

Først ville de ikke svare på sagen om lukningstruet center. Nu understreger de vigtigheden af et sundt arbejdsmiljø

Nu kommenterer Danske Rederier på sagen om, at Center for Maritim Sundhed og Samfund måske må dreje nøglen.

I mandags skrev Søfart, at centeret var kommet på listen fra Erhvervsstyrelsen over såkaldte 'opgavebortfald', dvs. dem der ikke ville få penge fra finansloven 2025. Dermed ser centeret ud til at lukke, da langt størstedelen af indtægterne til centeret - 4,6 mio. kr. - kommer fra finansloven. 

I første omgang ville Danske Rederier ikke kommentere sagen, men nu er nyt. Danske Rederier beklager i øvrigt overfor Søfart, at de ikke kunne kommentere sagen før nu.

I et skriftligt svar fra Anne Windfeldt Trolle, direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse i Danske Rederier lyder det:

- Alle skal kunne møde trygt på arbejde uden at frygte mobning eller chikane. Derfor arbejder vi Danske Rederier tæt sammen med både vores overenskomstparter og SeaHealth & Welfare for at sikre de søfarendes sundhed og sikkerhed, skriver hun.

Dermed forholder hun sig ikke direkte til den mulige lukning af Center for Maritim Sundhed og Sikkerhed.

Roste best practice

Center for Maritim Sundhed og Sikkerhed står bag rapporten fra oktober 2023, der kortlagde et usundt maritimt arbejdsmiljø i den danske flåde med udpræget mobning og chikane ombord.

På den baggrund udarbejdede Danske Rederier en såkaldt 'best practice', der var en række anbefalinger til indsatser, der skulle aflive det dårlige arbejdsmiljø i dansk søfart.

Lisa Loloma Froholdt, der leder Center for Maritim Sundhed og Samfund, roste Danske Rederiers best practice udgivelse for at være udarbejdet på tværs af arbejdsmarkedets parter og for at fremføre konkrete forslag. 

- Jeg synes dokumentet har gode takter, og indeholder en klar opfordring til, at man tager ansvar i ledelsen. Jeg kunne godt have tænkt mig en klarere opfordring til, at rederierne skulle sørge for at videreuddanne deres ledere, men jeg glæder mig over, at redere bliver opfordret til at stille krav til shipmanagers. Dette vil hjælpe så mange i flåden, der er ansat gennem disse virksomheder, sagde Lisa Loloma Froholdt til Søfart, da Danske Rederier fremlagde udgivelsen.

Og arbejdet med at fremme arbejdsmiljøet fortsætter - med eller uden Center for Maritim Sundhed og Samfund, lyder det fra Danske Rederier.

- Vi kom for nyligt med en række anbefalinger, der skal sikre et trygt arbejdsmiljø til søs. Her er der en række konkrete tiltag, som mange rederier allerede har implementeret, og som andre er godt på vej til at indføre. Det arbejde kommer til at fortsætte for fuld styrke uanset regeringens ressourceprioriteringer, skriver Anne Windfeldt Trolle til Søfart. 

Svar fra Hafnia

Hafnia, der i øvrigt er medlem af Danske Rederier, var de første i branchen til at bryde tavsheden, da nyheden om den mulige center-lukning kom frem.

- Besætningens velfærd er meget vigtig for os, og vi støtter alle vores samarbejdende forskningscentre, der deler vores mål og visioner. Vi ville naturligvis være skuffede, hvis ressourcer blev begrænset for sådanne parter, lød det fra Ralph Juhl, der er Executive Vice President, Technical hos Hafnia, i et svar til Søfart.

Hafnia og centeret har ved flere lejligheder arbejdet sammen, senest om et projekt, hvor fire af Hafnias skibe skal drives af en besætning med mindst 50 pct. kvinder.

Desuden har tankrederiet netop modtaget Danske Rederiers Diversitetspris 2024 for deres arbejde med ligestilling og inklusion i rederiet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109