23948sdkhjf

Årets søopmålingstogter er fastlagt

Planen for årets søopmålinger i Grønland og Danmark er nu klar.

Det meddeler Geodatastyrelsens hjemmeside.

I danske farvande skal der foretages  genopmåling af hovedgennemsejlingsruterne og andre områder af interesse for skibsfarten i Østersøen og de indre danske farvande. 

Desuden bliver der med dette års direktiv igangsat opmåling af sejlkorridorer i Nordsøen, som konsekvens af de havområder, der er udlagt som mulige vindmølleparker.

I danske farvande

Målet for årets søopmåling er 22.000 km opmålt linje i danske farvande.

De højt prioriterede områder er Vejle Fjord, der skal måles op i tilslutning til den eksisterende opmåling mod syd og indsejlingen til Horsens Fjord. 

I Nordsøen skal der opmåles en indre sejladskorridor mellem de kommende vindmølleområder. 

I Storebælt, øst for Rute T, bliver den såkaldte Elefantgrund opmålt som en del af den generelle opmåling af danske farvande. Da det kan være nødvendigt for skibstrafikken at afvige fra de faste ruter, er det relevant at have kendskab til dybderne i de områder, der ligger op til ruterne.

Søopmåling i Grønland

Årets mål for søopmåling i Grønland er 6.500 km opmålt linje. I år er opmålingen planlagt til Jullianehåb Bugt, området vest for Kap Farvel samt den østlige anduvning af Prins Christians Sund.

Hvis det på grund af is ikke er muligt at opmåle årets primærområder ved Kap Farvel, vil dette område blive opmålt i stedet. Er det muligt at opmåle primærområderne, bliver dette opmålt i sæsonerne 2024-25.

65.000 årlige passager

Der er stadig store områder, der mangler at blive præcist målt op, og med 65.000 årlige passager af fragtskibe i danske farvande, er det væsentligt at have et tilstrækkeligt datagrundlag, hedder det i meddelelsen.

Opmålingen sker af åbenlyse årsager som sejlads- og navigationssikkerhed, men også med henblik på at levere tilstrækkelig data til, at skibene kan planlægge deres sejladser på en mere CO2-besparende måde.

I dag måler man med flerstråleekkolod (multibeam), der dækker en større del af havbunden, så man kan danne et mere præcist billede af dybderne. Læs mere om, hvordan søopmålingen foregår her.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172