23948sdkhjf

Horsens Havn ramt af mystisk udslip - igen

Mystisk fænomen er igen dukket op på bunden af Horsens Havn. Prøver skal gerne give afklaring

Et hvidligt lag ved bunden i Horsens Havn, der får fiskene til at gispe efter vejret, har siden søndag skabt stor mystik.

Det kunne jo være, at der i forbindelse med et kraftigt regnvejr var vasket noget ud, men det er rent spekulativt Kjell Stockfisch, Horsens Kommune

Og selvom det forsvandt efter få dage, er den nu gal igen.

- Der sker et eller andet dernede, som vi ikke kan forklare. Det mærkelige er, at det var væk i går, og nu er det der igen, siger afdelingsleder i Horsens Kommune Kjell Stockfisch til TV2 Østjylland.

Trods flere undersøgelser er det endnu ikke lykkedes kommunen at finde en årsag til det mystiske kemikalieudslip. I begge tilfælde blev der dog målt et lavt iltindhold i vandet.

- Vi er ved at undersøge, hvor det kan komme fra, og hvad kan det være, der kommer og går. Det er lidt et arbejde, når vi ved ikke, hvad vi leder efter, og hvor vi skal lede henne, siger afdelingslederen.

Der er dog kommet flere bud på, hvad der kan give det underlige skær på havnens bund.

Der er flere meter ned til bunden af havnen, hvor der plejer at være mørkt, men det hvide lag er alligevel synligt. Det skinner igennem, som man kender det fra en hvid sandbund under havoverfladen i udlandet, beskriver Kjell Stockfisch.

Det lave iltindhold i vandet er kommet til udtryk ved, at fisk og bunddyr som krabber var søgt opad i vandet.

Kommunen tog søndag en række prøver, som der fortsat afventes svar på. Torsdag er der igen taget prøver, efter udslippet er vendt tilbage. Dem kommer der først svar på i næste uge.

Indtil videre har man undersøgt, om fænomenet kan stamme fra flyveaske eller gødningsstoffer, der bliver håndteret på havnen.

- Det har man gjort i mange år. Det kunne jo være, at der i forbindelse med et kraftigt regnvejr var vasket noget ud, men det er rent spekulativt, og vores undersøgelser peger ikke i den retning, siger Kjell Stockfisch.

Man arbejder samtidig også med en teori om en kortslutning i kloaksystemet. Det er der dog heller intet, der har bevist.

Udslippet har allerede været forbi miljøfolk i andre kommuner og analysefirmaet, der behandler prøverne, men indtil videre uden opklaring.

Kjell Stockfisch regner med at få svar på de første prøver i dag fredag, som måske kan kaste lidt lys over det mystiske fænomen.

- Vi håber, at det kan give os en form for retning, siger Kjell Stockfisch.

Udover det lave iltindhold i vandet, der går udover fisk og bunddyr, er det svært at sige noget om, hvad konsekvenserne af udslippet er. Men folk er blevet opfordret til at vente med at fiske i bassinet, til det er opklaret, hvad der er i vandet.

Der er da også flere private, der har haft et bud på det, fortæller afdelingslederen. Og det sætter man pris på.

- Vi har fået en del henvendelser fra borgere, der har fortalt om iagttagelser, de har gjort. Så hvis nogen har hints, idéer eller har set noget, hører vi gerne fra dem, siger Kjell Stockfisch, der opfordrer folk til at kontakte kommunen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078