23948sdkhjf

Norge bestiller ubåde for milliarder

Norges investeringer i 212CD-ubåde er blandt landets største forsvarsinvesteringer, skriver norske TU

Efter flere års forhandlinger har Norge nu bestilt ubåde for 45 mia. norske kr., skriver det norske medie TU.

Processen har varet i over fire år. Det blev besluttet, at Norge vil anskaffe ubåde sammen med Tyskland. Kontraktforhandlingerne har stået på i omkring 2,5 år - stort set i tavshed - indtil parterne nu har nået til enighed med det tyske værft,ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS), oplyser NTB ifølge TU.

Ifølge den norske forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (Høyre) er  forhandlingerne omkring kontrakten afsluttet, men den er endnu ikke underskrevet.


- Forhandlingerne blev afsluttet i går aftes, men kontrakten skal først godkendes af det tyske parlament, siger Frank Bakke-Jensen til NTB ifølge TU.


Lige nu ser det ud til, at den første af ubådene leveres tre år senere end oprindeligt planlagt.
I februar 2017 kom det frem, at Norge vil samarbejde med Tyskland om at udvikle en ubåd, der skal erstatte de seks ubåde i Ula-klassen, som blev indfaset i 1989-1992.
Planen er, at Tyskland og Norge skal have henholdsvis to og fire af den opgraderede ubådsklasse 212 Common Design (CD).


I 2017 var det meningen, at leveringen af ubådene skulle starte i 2026. Men i april 2020 sagde da statsminister Erna Solberg, at Norge først kan få den første nye ubåd tidligst i 2028–2029, hvilket er noget senere end hvad, der derefter blev kommunikeret offentligt. Dette skete i forbindelse med den norske regerings fremlægning af forslag til en ny langsigtet plan for de væbnede styrker, fremgår det af artiklen fra TU.


Nu er det meld ud, at den første nye ubåd vil blive leveret i 2029, skriver TU.
Ula-klassen planlægges at blive reduceret fra seks til fire skibe fra 2022 for at sikre operationelle ubåde indtil 2028, indtil de nye ubåde muligvis kan overtage. Det skal være muligt at forlænge bådenes levetid i begrænset omfang, hvis foranstaltningerne gennemføres straks. På den måde vil Norge være i stand til at bevare det krævede antal operationelle ubåde, selvom de nye ubåde er noget forsinkede i forhold til den oprindelige plan, skriver TU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.48