Havforskningsskibet Dana fylder 40 år
Danmarks største havforskningsskib runder et skarpt hjørne. I februar og marts 2021 er det 40 år siden, skibet løb af stablen på Århus Værft, tog på jomfrurejse og prøvesejladser.
Det skriver DTU på sin hjemmeside.
I februar-marts 1981, hvor havforskningsskibet Dana IV blev præsenteret for offentligheden, kunne man bl.a. læse følgende i flere aviser:
"Den nye Dana er det mest avancerede skib af sin art i Europa”. Der er bl.a. "computers til behandling af måle- og analyseresultater" og "plads til 10 videnskabsmænd".
Siden er der kommet flere computere og mere avanceret måleudstyr ombord på Danmarks største og eneste oceangående forskningsskib, og "videnskabsmændene" er erstattet af forskere af begge køn.
Danas primære opgave har gennem årene været at overvåge fiskebestandene og de biologiske og fysiske forhold i havene omkring os.
Skibet bruges også til togter til Grønland, og det har været på åleekspedition til Sargassohavet ud for Florida.
Dana V på tegnebrættet
Det 40-årige skib er både økonomisk og praktisk umuligt at blive ved med at vedligeholde og modernisere, så det kan følge med den teknologiske udvikling og udviklingen i lovgivningen.
I efteråret 2020 besluttede Folketinget at afsætte 170 mio. kroner fra Forskningsreserven til "et nyt multidisciplinært og arktisgående forskningsskib", der skulle være en erstatning for Dana IV.
- De bevilgede penge udgør ca. halvdelen af finansieringen, og DTU undersøger nu mulighederne for at få yderligere ekstern finansiering og skyder også selv penge i bygningen af skibet. Målet er, at Dana V kan lægge til kaj for første gang i Hirtshals Havn i 2025, skriver DTU.