23948sdkhjf

120.000 nye job: Boom i havvind føder ny offshore-uddannelse

Mængden af havvindmøller i Europa eksploderer helt vildt i de kommende år. En ny uddannelse ’Offshore Academy’ skal sikre, at der er arbejdskraft, som kan opsætte og servicere de mange havvindmøller, skriver Esbjerg Havns nyhedsbrev. 

På havene rundt om i Europa står der netop nu havvindmøller, der kan levere 12 GW. 

Men allerede om ti år skal tallet være femdoblet, og om 30 år skal der stå havvindmøller med 25 gange så meget kapacitet. Det fremgår af den havvindsstrategi, som EU lancerede i november. 

Det betyder, at opsætningen af havvind skal markant op i fart.

Der skal investeres store beløb for at kunne lave den grønne omstilling i så eksplosiv en fart. Alt fra installationsfartøjer til kabellægning kommer til at udfordre branchen, og så vil der ikke mindst blive en kamp om arealer, fordi vindparkerne kommer til at beslaglægge meget plads. Fiskeri, militær og transportkorridorer kræver også store havarealer.

Arbejdskraft den største udfordring

Men for at det hele overhovedet kan lade sig gøre, kræver det uddannet arbejdskraft. 

- Udover areal så er en af de største udfordringer at få nok uddannet mandskab. I dag har vi 77.000 mand, der arbejder direkte med offshore-vind. Inden 2030 skal vi have 200.000 mand på europæisk plan, siger CEO i interesseorganisationen Wind Europe, Giles Dickson.

Direktør i interesseorganisationen Dansk Energi, Lars Aagaard, peger også på arbejdskraft som en væsentlig faktor i den kommende grønne omstilling.

- Snakken om arbejdskraft har ikke fyldt så meget indtil nu. Måske fordi markederne har tvivlet på, at politikerne ville tage så voldsomme beslutninger. Men med de seneste udmeldinger er den tvivl elimineret, siger Lars Aagaard.  

Esbjerg vil lave ’Offshore Academy’

I Esbjerg arbejdes der netop nu fokuseret på at være med til at skabe de bedste rammer for den forventede eksplosive udvikling. Havnen er allerede den havn i verden, der har udskibet mest havvind, men for at bevare det forspring, skal mængden af kompetencer øges i de kommende travle år.

Ambitionen er at skabe en helt ny officiel uddannelse under arbejdstitlen ’Offshore Academy’. Det første møde mellem arbejdsgiver og lønmodtagerorganisationer skulle være blevet afholdt her i december, men er blevet udskudt på grund af covid-19. 

- Jeg forventer, at vi inden for 1-2 år har en køreklar, officiel uddannelse, som kan være med til at sikre de rette kompetencer for de folk, som skal være med til at sikre den grønne omstilling indenfor havvind, siger Jakob Lykke, formand for fagforeningen 3F i Esbjerg, som har været med i det forberedende arbejde.

Grøn omstilling kræver mænd med skruenøgler

Beskæftigelsen kommer både ikke-faglærte og faglærte grupper til gode og bliver i Danmark jævnt fordelt over hele landet. Der vil blive særlig efterspørgsel på smede, elektrikere, VVS’ere og ikke-faglærte med de rette kompetencer. De skal løse konkrete opgaver som bl.a. installation af vindmøller.

Tidligere på efteråret viste en rapport fra Dansk Energi, at 290.000 danske årsværk opstår frem mod 2030 som følge af investeringer i den grønne omstilling. Alene etablering af havvind kommer til at kræve 120.000 årsværk i Danmark. At undgå flaskehalsproblemer er derfor en forudsætning for at nå målet.

- Grøn omstilling drejer sig i høj grad om at få mennesker til at skrue på nogen ting. Det er arbejdskrævende at lave og montere vindturbiner, som direktør på Esbjerg Havn, Dennis Jul Pedersen, formulerer det i havnens nyhedsbrev.

Lars Aagaard slår fast, at det er en skaleringsøvelse i hidtil uset omfang. Ikke mindst fordi, at der, samtidig med at der skal stilles havvindmøller op, skal sættes ladestandere op, skiftes oliefyr, bygges fjernvarmesystemer og energioptimeres på bygninger rundt om i Danmark.

- Det nemmeste bliver at skaffe finansieringen til at udvide havvinden. Men for at kunne bygge, skal vi have mandskab. Der er allerede i dag rift om for eksempel elektrikere, og vores analyse viser, at der er beskæftigelse til 32.000 årsværk mere frem mod 2030. Derfor skal vi nu i gang med at sikre de rette kompetencer - og nok af dem, siger Lars Aagaard.

Kilde: http://portesbjerg.dk/da/om-esbjerg-havn...

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.131