Politikere vil videre med Scandinavian Star-sag
Den gamle sag om branden på ‘Scandinavian Star’, der kostede 159 personer livet den 7. april 1990, fik nyt liv, da der i går var høring i Folketingets Retsudvalg om branden i Landstingssalen på Christiansborg.
Formålet med høringen var først og fremmest at give medlemmerne af Folketinget en orientering om sagen. Orientering skulle bidrage til at danne grundlag for en kommende forespørgselsdebat, som Folketinget forventes at afholde senere i år.
Under høringen blev sagen gennemgået og beskrevet af blandt andre den daværende skibsinspektør Flemming Thue Jensen, som var Søfartsstyrelsens hovedundersøger af branden, ligesom også den tidligere forsikringsmægler Svein Dammen bidrog.
Vil nærmere opklaring
Fælles for de politikere, som deltog i høringen, var, at de har et ønske om at komme nærmere en opklaring af sagen. Ønsket eksisterer ikke mindst efter, at Justitsministeriet ifølge Politiken i et brev til Folketingets Retsudvalg erkendte, at politiet aldrig har efterforsket det forhold, at ‘Scandinavian Star’ var forsikret for det dobbelte af sin værdi – på trods af, at meldingen i juni sidste år var det modsatte.
Blandt flere af medlemmerne i Folketingets Retsudvalg var der desuden et ønske om, at en undersøgelse både skal komme så tæt på en opklaring af sagen som muligt, men også kaste klarhed over, hvordan det er gået til, at sagen efter 30 år endnu ikke er undersøgt til bunds.
- Vi går jo efter at få den her sag opklaret, sagde Bjarne Laustsen (S) og fortsatte:
- Hvis det ikke lykkes at få den opklaret, må det være sådan, at vi kommer frem til, at det her aldrig må gentage sig, hvis det skulle ske igen. Altså at vi skal lære af historien. Så hvis ikke, vi kan få den opklaret, kan vi måske få beskrevet, hvad det var for nogle svigt, der foregik.
Ønsker task force i politiet
Der blev drøftet forskellige former for undersøgelser på høringen. Både Flemming Thue Jensen og Mike Axdal fra Scandinavian Stars Danske Støtteforening, som var blandt paneldeltagerne, talte varmt for at nedsætte en særlig enhed i politiet, som udelukkende skal koncentrere sig om sagen. Den idé vandt blandt andet gehør hos Ny Borgerliges Pernille Vermund.
- For mig er helt åbentlyst i forhold til myndighedernes ageren, at der ser ud til at være ret meget, som kunne være gjort bedre. Der er vel ikke noget, som forhindrer, at man nedsætter sådan en task force i politiet, som undersøger det her til bunds og vitterligt får vendt hver en sten, og at man så på baggrund af det undesøger myndighedernes ageren, sagde hun.
Bemærkningen var et spørgsmål til Kammeradvokatens repræsentant på høringen, som bekræftede, at Vermund forslag kan gennemføres.
Som Søfart tidliger har skrevet, var beskeden fra Justitsministeriet tidligere i oktober i år, at Rigsadvokaten udarbejdede en redegørelse i forbindelse med sagen i 2005, som blandt andet omfattede ejer- og forsikringsforholdene,
Dermed står det klart, at en af de mest hårdnakkede mistanker til et eventuelt motiv bag mordbranden aldrig er blevet tilbundsgående undersøgt.
Læs mere: Indrømmelse: Politiet undersøgte aldrig pengesporet