Survey Association får fodfæste i USA
Efter et succesfuldt indtog i Japan retter danske Survey Association nu kikkertsigtet mod USA.
Det sker med et spritnyt samarbejde med den USA-baserede virksomhed Charles Taylor Marine Technical Services.
Survey Association har på nuværende tidspunkt vundet tre projekter inden for offshore wind i Japan, og det er nøjagtig samme model, som man nu forfølger i USA.
- Nu kommer vi ind på det amerikanske marked med en superstærk lokal partner. Vi mener, at vi har fundet en god model qua vores erfaringer i Japan, siger adm. direktør, Henrik Uth, til Søfart.
Partnerskabet skal sikre besigtigelse og risikovurdering på vegne af forsikringsselskaberne, typisk når store vindmøllekomponenter skal transporteres med skib fra udskibningshavne og ud til selve vindmølleparkerne.
Survey Association har arbejdet med besigtigelse og risikovurdering i offshore wind siden begyndelsen af 1990'erne. Først på det europæiske marked, og siden i Japan.
I gamle dage var en besigtiger i skibsfarten en havariekspert, som med få timers varsel greb sin altid pakkede kuffert og drog ud for at vurdere en skade. Det kunne være efter et forlis, en grundstødning, en brand i maskinen, en knækket kran, en tabt container. Ja hvad som helst, der måtte involvere et forsikringsselskab.
I dag bruger besigtigeren mere og mere af sin tid på at forebygge skader.
- På offshore vind er mere end 90 pct. af vores opgaver af forebyggende karakter, siger Henrik Uth.
Vidensbank for vindmøller
Survey Association er netop sådan en besigtiger, og en dansk en af slagsen. Siden 1914 og indtil for få år siden hed det sågar blot Besigtigelses Kontoret og var de senere mange år ejet af forsikringsselskabet Codan.
Efter et management buy out i 2017 lagde virksomheden sit oprindelige navn bag sig og bruger i dag kun det internationale firmanavn.
Survey Association har 25 års erfaring med havvindmøller.
- Vi har været med på hele rejsen med danske vindmøller og vindmøller i havene omkring os, derfor har vi opbygget en unik ekspertise, så vi nærmest fungerer som en slags vidensbank. Vi er i Danmark anerkendte for viden om vindmøller, det kan vi virkelig mærke ude i verden, siger Henrik Uth.
I Japan er havvindmøller en relativ ny ting, så landet har haft brug for at hente viden udefra. Det indledende samarbejde med japanerne kom i stand i 2019. Som Søfart beskrev foregik det ved, at den japanske ingeniørrådgiver SCOPE indgik en strategisk alliance med Survey Association på opgaver med at rådgive omkring og validere selskabets maritime løsninger over for forsikringsselskaber.