23948sdkhjf

Danske Havne melder sig klar til mere offshore vind

Et forslag fra Venstre om at fremrykke investeringer i offshore vind vækker begejstring i Danske Havne

Imens den delvise genåbning af Danmark efter corona-nedlukningen lurer, bliver der flittigt diskutteret, hvordan der bedst og hurtigst muligt kommer gang i økonomien igen.

I den forbindelse brancheorganisationen Danske Havne hæftet sig ved, at der på Christiansborg bliver talt om, at man på grund af corona-krisen bør fremrykke mange af de kommunale og særligt statslige investeringer, der alligevel allerede er aftalt og lagt i budgetterne. En vigtig del af de store investeringer er gælder de kommende, store havmølleparker, lyder det fra brancheorganisationen, som melder om, at de danske havne er klar til at håndtere en tidligere opførelse af parkerne. 

- De danske havne har de senere år deltaget i flere havvindmølleprojekter, og vi er derfor godt rustet, hvis havvindmølleprojekter skal fremrykkes, siger Tine Kirk Pedersen, der er direktør i Danske Havne, i en pressemeddelelse.

Hun pointerer, at Esbjerg Havn er førende på udskibning af havvindmøller i Europa, og at omkring 25-30 havne herhjemme allerede i dag har vindenergi som forretningsområde.

- Så vi er klar til at gribe muligheden, hvis den opstår. Det samme tror jeg, at industrien vil være, siger hun.

Central rolle

De danske havne har de seneste ti år fået en central rolle i det danske vindeventyr, der ifølge Wind Denmark beskæftiger omkring 33.000 personer herhjemme i dag.

Med energiaftalen fra 2018 besluttede Folketinget, at Danmark fortsat skal udbygge med vindenergi på land og især på havet fremadrettet. Mere og mere flyttes nemlig ud på vandet, da havvind er langt mere energieffektivt. Antallet af vindmøller på land ventes således at falde med omkring 50 pct. frem mod 2030, mens langt det meste af det kommende byggeri vil ske i kæmpestore havmølleparker i Nordsøen og i Østersøen.

- Mange af projekterne er planlagt, men ikke sat i gang endnu. Det ligger der selvfølgelig nogle økonomiske overvejelser bag, men hvis det bliver besluttet, at der skal skrues op for tempoet, så forventer jeg, at det vil gavne både beskæftigelse og miljø. Sektoren får noget at rive i, hvilket aldrig er dårligt, siger Tine Kirk Pedersen.

Hun tilføjer, at havvindmølleprojekter desuden taler direkte ind i den grønne omstilling.

- Så også af den grund er det meningsfyldt at se på muligheden for at fremrykke havvindmølleparker. Og havnene vil gerne yde deres beskedne bidrag, hvis det bliver aktuelt, så Danmark kan bevare sin position som førende inden for vindenergi, siger hun. 

Læs også: Dansk offshore vind på kanten af globalt gennembrud

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094