Et skib bliver aldrig for gammelt til en energioptimering
Takket være en donation fra NRGI’s Værdipulje kan Fregatten Jylland nu begynde udviklingen af en mere bæredygtig profil. Dermed navigerer udviklingen i retning af en større energieffektivitet og grøn omstilling i skibsfarten ikke uden om ’Jylland’. Og det er selv om kølen blev lagt for mere end 160 år siden.
Fregat-museet i Ebeltoft oplyser, at fregatten står på tærsklen til en ny strategi og udviklingsplan, der skal revitalisere ’Jylland’ og fortællingen om skibet i en nutidig og relevant sammenhæng. Og her læner fregatten sig op ad mange dagsordener, blandt andet bæredygtighed, lyder forklaringen.
Donationen på 197.000 kr. fra NRGI’s Værdipulje skal således bruges til at energieffektivisere installationer og belysning. Besparelserne på energiforbruget skal anvendes i formidlingsprojekter til glæde for fregattens gæster.
– Vi er meget taknemmelige for den flotte donation fra NRGi’s Værdipulje, som nu gør det muligt at bringe vores mange installationer up-to-date og som betyder, at vi også kan begynde at læne os op ad den meget aktuelle dagsorden omkring bæredygtighed, lyder det fra Karin Buhl Slæggerup, direktør ved Fregatten Jylland.
Energibesparende tiltag i forbindelse med belysning var også i brug på fregatten Jylland, da skibet var aktivt i flåden i slutningen af 1800-tallet. Dog af lidt andre årsager end i dag. Fregatten Jylland var bygget af brandfarlige materialer som træ, hamp og tjære, og dens last af krudt til kanonerne kunne sprænge i luften ved selv den mindste gnist.
Derfor blev der ført streng kontrol med særligt belysningen om bord, da alle lamper lyste op med en lille flamme. Sømændene måtte arbejde under dæk i dunkelt mørke og bede den vagthavende officer om lov til at låne en ekstra lampe.