23948sdkhjf

Greenpeace protesterer på Shells Nordsø-platforme

Ni aktivister fra Greenpeace protesterer i en iøjnefaldende aktion imod Shells gøren og laden i Brent-feltet i den britiske del af Nordsøen. 

Aktionen er rettet mod Shells beslutning om at efterlade fire udtjente platforme til havs til trods for, at der blev foretaget vedtaget et forbud mod at dumpe olieplatforme i Nordøst-atlanten og Nordsøen af Ospar-Kommissionen i 1998. Et forbud, som Shell ifølge Greenpeace har bedt den britiske regering om at blive fritaget fra. 

Greenpeace oplyser, at der ifølge Shells egne rapporter er ca. 11.000 ton olie på de fireplatforme. 

En af de ni aktivister er danske Ronni Christiansen.

- Shell sætter ikke alene klimaet under massivt pres ved fortsat at pumpe mere op af den olie, der er en af klimakrisens hovedårsager. Oliegiganten vil ikke engang rydde op efter sig i Nordsøen, og etikken er helt nede i gulvhøjde, siger han i en pressemeddelelse.

Ospar består af 15 lande, der samarbejder om at beskytte havmiljøet i Nordøst-atlanten. Landene skal mødes i London den 18. oktober, hvor Shells ansøgning angiveligt vil blive behandlet. Ifølge Greenpeace forholder både Storbrittanien og Norge sig positivt til Shells ønske, imens Tyskland derimod har indgivet en officiel indsigelse mod at give Shell en særtilladelse til lovgivningen. Også Holland har gjort indsigelse, og Europa-Kommissionen har rejst alvorlige bekymringer. 

Ifølge BBC oplyser Shell, at selskabet sammen med sin partner Exxon Mobil har brugt 10 år på dybdegående undersøgelser af, hvordan platformene på Brent-feltet kan dekomissioneres som led i en regulatorisk proces styret af myndighederne.

Olieselskabet bekræfter, at aktivister er kravlet op på platforme. 

- Deres sikkerhed og vores medarbejderes sikkerhed er vores primære bekymring i øjeblikket, udtaler Shell til BBC.

Læs også: Miljøminister vil undersøge Mærsk-forurening i Nordsøen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095