23948sdkhjf

Politiet genåbner sag om Mærsk-forurening af Nordsøen

Politiet har fået nye oplysninger om Maersk Oils udledning af miljøfarligt kemikalie i Nordsøen
Politiet har besluttet at genoptage efterforskningen i sagen om en årelang forurening af Nordsøen med kemikaliet Scavtreat, som Maersk Oil skyllede i havet i strid med sine miljøtilladelser. Det skriver DR .

Årsagen er, at Syd- og Sønderjyllands Politi har fået nye oplysninger i juli, oplyser politiet i en pressemeddelelse onsdag.

DR Nyheder kunne i juli afsløre, at politiet havde lukket sagen, uden at nogen var blevet stillet til ansvar.

Såvel miljøorganisationer som politikere kritiserede politiets nedlukning af sagen, og det fik Statsadvokaten i Viborg til at kræve en redegørelse fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Jeg har fået sagen forelagt henover sommeren og gennemgået den på mit kontor, og jeg har sagt til Syd- og Sønderjyllands Politi, at jeg er enig i, at sagen skal genoptages, siger statsadvokaten i Viborg, Kirsten Dyrman, til DR Nyheder.

Nye oplysninger

Syd- og Sønderjyllands Politi ønsker ikke at udtale sig til DR om sagen, men oplyser skriftligt, at man af egen drift har valgt at genoptage efterforskningen, fordi der er kommet "nye oplysninger".

I juli kunne DR fortælle, at Total havde fået en bøde på 500.000 kroner, fordi der fra selskabets olieboreplatforme, som tidligere var ejet af Mærsk Oil, blev udledt miljøfarlige kemikalier uden tilladelse.

I perioden 2005 til 2017 har Maersk Oil ifølge DR udledt over 80.000 tons af kemikaliet fra sine danske olieplatforme i Nordsøen.

Politiet har ifølge Ritzau også besluttet at undersøge, om der er grundlag for at rejse en sag mod leverandøren og producenten af Scavreat. Dette sker i samarbejde med Miljøstyrelsen, hedder det.

Leverandøren var virksomheden Clariant. Her fiflede en medarbejder med indhold og deklarering, hvilket betød, at både Maersk Oil og Miljøstyrelsen blev vildledt til at tro, at det var mindre farligt, end det reelt var. Dette fremgår ifølge DR af en intern rapport, som Clariant har udarbejdet.

Miljøminister: Fuldstændig uacceptabelt

Den nye miljøminister, Lea Wermelin (S) har annonceret, at hendes embedsfolk ville se nærmere på affæren. Blandt andet har bødens størrelse vakt opsigt.

- Vi skal passe på vores havmiljø, og det er fuldstændig uacceptabelt, det der er sket, sagde hun i juli.

I onsdagens meddelelse ønsker politiet ikke at røbe, hvilke "yderligere efterforskningsskridt der forestår".

Mærsk-gruppen solgte Maersk Oil til franske Total i 2018 som led i en ny strategi om at fokusere forretningen på transportaktiviteterne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22