23948sdkhjf

EU-professor: Ny udsættelse af brexit kan ikke udelukkes

Selv om EU's ledere er blevet enige om nye brexit-datoer, betyder det ikke, at de holder, mener EU-professor

En virkelighed af endeløse køer af lastbiler, der venter på at komme igennem tolden til og fra et England uden handelsaftale med EU, lader vente på sig lidt endnu, for efter længere tids tovtrækkeri nikkede EU's stats- og regeringsledere i går ja til at udsætte brexit.

Briternes udtræden bliver udskudt fra 29. marts til 22. maj. Men det er på betingelse af, at premierminister Theresa May får skilsmisseaftalen godkendt i det britiske parlament i næste uge.

Får May ikke opbakning, vil man ikke udskyde brexit længere end til 12. april. Datoen i april er valgt, fordi det er sidste chance for en beslutning om, hvorvidt der også i Storbritannien skal afholdes valg til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

- Har briterne ikke besluttet sig inden da, vil muligheden for en lang forlængelse automatisk bortfalde, siger Donald Tusk.

Endelig er ikke endelig

De nye fastsatte datoer skal man dog ikke nødvendigvis regne som endelige. Det vurderer Marlene Wind, EU-professor ved Københavns Universitet, som tror, at alt stadig kan ske.

- Man kan ikke udelukke noget som helst, det kan man ikke. Der er ikke nogen, der ønsker no-deal. Hvis det bliver et nej igen (i det britiske parlament til udtrædelsesaftalen, red.), så er det en ny situation, siger hun.

En eventuel ny udsættelse vil ifølge Wind blive en lang en af slagsen, hvor briterne på ny vil få mulighed for at finde ud af, hvad de reelt vil.

EU's ledere har taget et klogt valg med de nye datoer, mener Wind. Datoerne betyder nemlig, at man kan sikre, at briterne ikke skal afholde afstemning til Europa-Parlamentet i slutningen af maj.

Derfor vil det også skabe irritation blandt EU's medlemslande, hvis Theresa May igen mislykkes med at få sin udtrædelsesaftale igennem. For så kan en afstemning til Europa-Parlamentet i Storbritannien alligevel blive relevant.

- De vil blive meget utilfredse. Man kan forestille sig alt muligt skidt og dårligt ved, at de (Storbritannien, red.) skal have et europaparlamentsvalg efter at have stemt sig ud, hvis det overhovedet kommer på tale.

- Briternes gøren og laden vil overstråle europaparlamentsvalget, så der er ingen, der ønsker, at det sker, siger Marlene Wind.

Har gjort alt 

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, mener, at EU har forsøgt alt for at undgå et kaotisk og papirløst brexit, hvilket også efter torsdag aften er en risiko.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at få aftalen over målstregen. Vi blev bedt om at tydeliggøre aftalen i december. Det gjorde vi. Vi blev bedt om forsikringer i januar. Dem gav vi. Vi blev bedt om yderligere forsikringer i sidste uge i Strasbourg - og dem gav jeg, siger Juncker.

Han tilføjer, at torsdagens aftale er "den fulde pakke". Der er "ikke mere, vi kan gøre".

Få eller ingen af stats- og regeringscheferne tror på, at May kan få skilsmisseaftalen godkendt i parlamentet i London i næste uge. Den er to gange tidligere faldet i meget store nederlag i Underhuset. 

Theresa May havde i et brev onsdag bedt om, at man kunne udskyde brexit til 30. juni. Det var der ikke stemning for på topmødet.

Læs også: Ekspert: Her er den virkelige Brexit-trussel mod rederierne

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093