23948sdkhjf

Den sunkne minestryger vender hjem

Efter længere tids renovering i Holland er træskibet ’Svartlöga’, der sidste år sank ud for Hollands kyst, nu på vej tilbage til Danmark, skriver Ebeltoft Folketidende
Drømmene var store, da træskibet ’Svartlöga’ i august sidste år stævnede ud fra Aarhus og satte kurs mod Nordatlanten og et 15 måneders langt togt. Caribien, Canada og Grønland ventede.

Men efter blot 14 dage var drømmene brast, da en faldvind lagde skibet ned på siden, hvorefter det sank. Alle 11 besætningsmedlemmer blev reddet af den hollandske kystvagt.

Ikke en ønskelig slutning
Forsikringsselskabet erklærede den ombyggede minestryger totalskadet, men to besætningsmedlemmer ville ikke acceptere den slutning på ’Svartlögas’ historie.

- Vi er selvfølgelig glade for at være i live. Den første tanke derefter var, at skibet skulle bygges op. Historien skulle ikke ende på den måde, fortæller Dina Lundvall Nielsen, der er næstformand i foreningen Svartlögas Fremtid, der nu ejer og driver skibet, til Ebeltoft Folketidende.

Forsikringsselskabet overdrog skibet gratis til foreningen mod, at ansvar og fremtidige udgifter fulgte med, og herefter har Dina Lundvall Nielsen, foreningens formand Sara Kirstine Grønborg og en række andre af Svartlögas Fremtids medlemmer ad otte omgange været i Holland for at renovere skibet med henblik på at få det sejlet hjem til Danmark.

Hjem til Ebeltoft
Og nu sker det så. Den 24. marts anløber ’Svartlöga’ fregathavnen i Ebeltoft, hvor dets fremtidige kajplads er at finde.

Her skal skibet danne ramme om Svartlögas Fremtids to hovedformål:

1. Sejlads, håndværk og socialt samvær for foreningens medlemmer.

2. Offentlige kunst- og kulturarrangementer om bord, hvilket indebærer alt fra udstillinger, workshops, performances, fredagsbarer og rollespil.

Derudover fortæller Sara Kirstine Grønborg til Søfart, at man har indgået samarbejde med blandt andre Syddjurs Kommune og desuden vil undersøge mulighederne for et samarbejde med Fregatten Jylland, der ligeledes ligger i Ebeltoft.

De første arrangementer
Allerede nu er der flere ting på tapetet for ’Svartlöga’. Den første udstilling, "Højtryk fra Atlanten", åbner den 20. april med værker i japansk træsnit af Dina Lundvall Nielsen og Oscar Yran. Og til sommer afholdes en udstilling, hvor kunstnere får mulighed for at fortolke fotos, der var med på turen til Holland og som lå på havets bund.

'Svartlöga'
  • Bygget i 1964 som en svensk minestryger og opkaldt efter en lille ø i den svenske skærgård.
  • Fungerede under den kolde krig som overvågningsfartøj, især på jagt efter russiske ubåde.
  • Bygget i træ og aluminium, så den ikke udløser magnetiske miner på havets bund.
  • Købt af Henrik Grønborg i 2005, og siden total ombygget bl.a. med master og moderne sikkerhedsudstyr.
  • Efter forliset overtaget af foreningen Svartlögas Fremtid med Henrik Grønborgs datter, Sara Kirstine Grønborg, i spidsen.
  • Stormasten på 26 meter er en hel træstamme fra Lindå Vesterskov ved Silkeborg og en af Danmarks største pælemaster.
  • Drog 12. august ud på et 15 måneders togt med 11 mand ombord. Kæntrede 14 dage efter ud for Hollands kyst.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078