EU-hjælp på vej til danske fiskere
To EU-lovforslag skal være en del af det beredskab, der træder i kraft i tilfælde af et Brexit uden aftale
2
Billeder
Skagen havn rundede i 2018 over én milliard kroner i værdien af landede fisk, og fiskeriet i Skagen stod for 25 procent af den samlede landingsværdi i Danmark. Foto: Danske Havne
EU-kommissionen fremlagde i onsdags to lovforslag, der skal gøre et hårdt Brexit blødere for EU’s fiskere.
Første forslag skal give fiskere mulighed for at modtage kompensation fra Den Europæiske Hav- og Fiskerifond for det midlertidige ophør af fiskeriaktiviteter.
Det andet forslag skal gøre, at EU kan give britiske fartøjer adgang til EU-farvande frem til udgangen af 2019. Det skal dog ske samtidig med, at EU-fartøjer får gensidig adgang til britiske farvande.
Tabte arbejdspladser
Som Søfart skrev i sidste uge, er der både arbejdspladser og store pengesummer på spil. I en rapport fra Aalborg Universitet bliver det vurderet, at fisk for en mia. kroner og mellem 272 og 844 arbejdspladser kan gå tabt ved et hårdt Brexit. Det skyldes, at danske fiskere henter i omegnen af 40 procent af deres fangst i britiske farvande.
Hos brancheorganisationen Danske Havne er direktør Tine Kirk Pedersen naturligvis tilfreds med de nye initiativer.
– Vi nærmer os den 29. marts, og der er kæmpe usikkerhed for fiskeriet, siger hun til Søfart og uddyber om forslaget, der skal give fiskefartøjer gensidig ret til at fiske i hinandens farvande:
– Det er et helt nødvendigt tiltag, og det mener vi, det er for begge parter.
Flere danske medier har (på baggrund af et Ritzau-telegram) ellers nævnt, at britiske fiskere har drømt om, at Storbritannien bliver en uafhængig østat, så man kan udelukke udenlandske fiskefartøjer fra sine farvande.
Usikkerhed om størrelse
Skulle en gensidig aftale ikke komme på plads, kan kompensationsordningen træde i kraft. Men der er endnu ikke nævnt nogen beløbsramme, og hos Tine Kirk Pedersen er optimismen svær at få øje på.
– Vi tror ikke, det kommer op i en størrelsesorden, der matcher det tabte, siger hun og kalder forslaget ’et lille plaster på et stort sår’.
Proceduren fremadrettet med de to forslag er, at EU-Kommissionen i samarbejde med EU’s øvrige instanser søger for, at reglerne er trådt i kraft den 29. marts i år, hvilket kan blive dagen for en hård skilsmisse mellem Storbritannien og EU.