23948sdkhjf

Danni fisker efter friheden og fangsten

Danni Hjortflod Poulsen på 23 år vil være erhvervsfisker. Lige nu er han i praktik på trawlere. Sammen med cirka 80 andre unge mænd er han i gang med den to-årige erhvervsuddannelse på Fiskeriskolen i Thyborøn
Sms fra Danni: ’Ringer lige så snart jeg kan; er lige ved at lave noget på båden hilsen danni (emoji thumbs up)".

Hvad var det, du skulle ordne?

- Vi skulle splejse nogle wirer om, det er også noget, jeg skal kunne, siger Danni.

Wirerne, som er tov af metaltråd, skal bære vægten af garn og fangst på op til flere ton, når trawlet skal hives om bord. Det var på fisketrawleren ’Vestfart’ på 35 meter, der sejler ud fra Hanstholm, som Danni har sejlet med. Næste skib, han skal rigge til og ud at sejle med, er trawleren ’Martine’ på samme størrelse.

Danni Hjortflod Poulsen er 23 år og mangler godt et halvt år, før han er uddannet som erhvervsfisker. Det var hans lillebror, som fik ham til at se en fremtid ude på havet. Danni var ellers i gang med at blive automekaniker, men skiftede spor til fiskeriet.

- Det er friheden på havet og udsigt til fangsten, som jeg kan lide, siger Danni, der kommer fra Ulfborg tæt på den jydske vestkyst og fortsat bor hjemme, når han ikke sejler eller er på skolen.

Han sejler typisk i 14 dage i træk og er så hjemme i 14 dage. Og nej, han har aldrig været søsyg, skulle vi hilse og sige.

80 unge mænd i gang på Fiskeriskolen
Danni er en af cirka 80 unge mænd, der er i gang med at uddanne sig til erhvervsfisker på Fiskeriskolen i Thyborøn, som er en del af EUC Nordvest. Og det er med streg under mænd. Skolen har i sin levetid på 23-24 år kun uddannet to piger til erhvervsfisker.

Fire gange om året kan man starte på uddannelsen. Man skal være fyldt 16 år, men ikke 25 år. Uddannelsen tager to år og er en blanding af undervisning på skolebænken og praktik ude på fiskeskibe. Eleverne er ude at sejle i dagevis som et i praksis fuldgyldigt medlem af besætningen.

Ingen kommer på havet eller blot i gang med teorien uden et bestået søsikkerhedskursus. Kurset er indgangsbilletten og et absolut krav. Livet på havet er farligt, og sikkerhed vægter højt.

Næsten alle eleverne bor mandag til fredag på skolen sammen med de andre. De kan bo på skolehjemmet, når de har mere end 60 kilometer hjem. Langt de fleste bor på skolen, selv om hovedparten af eleverne kommer fra Nordjylland.

- Vi får ansøgere fra Fyn, Sjælland og hovedstaden, også fra unge mennesker, der ikke har været på havet før, og som blot drømmer om det. Men de fleste elever er vokset op med fiskeri, de kender faget fra familie eller lokalområdet, og ved, hvad de går ind til, siger Fiskeriskolens forstander Søren Hyllen.

Videoer har lokket flere unge til
Lige nu er der flere end sædvanligt, som søger ind. Det skyldes ifølge Søren Hyllen en kampagne på Blivfisker.nu med blandt andet videoer, som kører på de sociale medier. Kampagnen skal få flere til at søge ind og læse videre til skipper.

- Vi skal have flere til at søge ind og blive erhvervsfiskere, så der er flere, der har mulighed for at læse videre til fiskeskipper, forklarer forstanderen.

Fiskeriskolen lukker hvert år et hold ud på 25-30 nyuddannede erhvervsfiskere, og det tal skulle gerne op på omkring 40. I dag læser 6-7 elever videre på skipperskolen, og der skulle gerne være en håndfuld flere, som gør det. Et bevis som erhvervsskipper giver ret til at føre større skibe end de forholdsvis små skibe på ni meter, som erhvervsfiskeruddannelsen giver førerbevis til.

- Det er jo ikke alle fiskere, som har lysten eller evnerne til at læse videre til skipper, som jo kræver en del mere boglig interesse. Ved at gøre mere opmærksom på uddannelserne, håber vi på en håndfuld stykker flere på hvert hold, der læser videre. Det er fiskerierhvervet, som efterspørger flere skippere, og her i første runde efter kampagnen ser det da ud til at være lykkes. Vi har ikke haft så mange ansøgere i mange år, siger Søren Hyllen.

Vil læse til skipper
Danni Hjortflod Poulsen vil gerne læse videre til skipper, når han er uddannet som erhvervsfisker.

- Mest for bare at få papirerne og kunne sejle skibet, men ikke for at få min egen båd, der følger for meget bøvl med, og det gider jeg ikke, forklarer Danni.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.315