Fra købmand til sømand
INTERVIEW: Jakob Kivsmose Vestergaard er studerende ved Marstal Navigationsskole: ”Jeg har allerede sejlet jorden rundt to gange med Torm og er glad for den livsform.”
- Jeg er uddannet ubefaren skibsassistent fra Svendborg Søfartsskole, men læser nu skibsfører hos Marstal Navigationsskole.
- Når man tager uddannelsen som skibsfører er en stor del af uddannelsen en praktiktid til søs. Jeg tilbragte min praktik som styrmandsaspirant hos tankrederiet Torm. Det var superspændende, og jeg er meget, meget begejstret for livet i langfarten på et stort skib. Når man er aspirant arbejder man til søs fire måneder ad gangen, og dette liv passer mig perfekt fordi man falder godt til på skibet og får et godt fællesskab om bord. Når man er uddannet sejler man ti uger ad gangen.
- Jeg har allerede sejlet jorden rundt to gange med Torm og er glad for den livsform. Det er noget andet end et 8-16 job på kontoret og det er spændende at få en hverdag til at fungere på et skib med en multietnisk besætning bestående af filippinere, kroater, indere og danskere. Og så er det fascinerende med de lange søpassager, hvor man er langt fra land og skal klare sig selv til søs.
- Min drøm er at få en spændende karriere hos Torm og blive seniorofficer. Jeg begynder som 2. Styrmand. Jeg kan ikke sige med sikkerhed, om jeg ønsker at gå efter at blive kaptajn eller ej. Det vigtigste er at få ansvar og leve til søs i længere perioder.
- Det betyder da også noget, at man kommer ind i en branche, hvor lønnen er god, men det er ikke det afgørende. Det, der betyder noget er de lange og intensive perioder til søs og de lange, sammenhængende perioder, hvor man er hjemme. Og så at der er et godt arbejdsmiljø og kammeratskab til søs.
- Det bedste ved uddannelsen er den store, faglige stolthed, der gennemsyrer alting her i Marstal. Lærerne er meget fagligt engagerede og man kan mærke, at de virkelig ønsker at klæde os bedst muligt på til en fremtid til søs. Jeg synes, at det faglige niveau er meget højt, hvilket også kan ses deri, at mange af lærerne skriver fagbøger om søfartsemner ved siden af deres lærergerning.