23948sdkhjf

Europas største landstrømanlæg indviet i Kristiansand

Med hjælp fra danske Powercon blev krydstogtskibet 'Regal Princess' mandag koblet til landstrøm i Kristiansand.

Der var både klapsalver og store ord med på vejen, da Europas største landstrømsanlæg mandag blev indviet på Kristiansand Havn i Norge.

Krydstogtskibet 'Regal Princess' blev koblet til, og Kristiansands borgmester Harald Furre kaldte i sin tale dagens begivenhed for en meget vigtig dag for både Kristiansand og for Norge.

Kristiansand har et mål om at blive ”The Electric City of Norway”, og derfor er dagens indvielse af landstrømsanlægget, der samtidig er det første af sin slags, som skal levere grøn energi til krydstogtsskibe i den sydnorske by, en vigtig milepæl for byen.

Bag anlægget står den nordjyske virksomhed Powercon fra Hadsund, der tilbage i 2016 forsøgte at få Københavns Kommune med på idéen om et landsstrømsanlæg – endda med EU-midler og en investering fra Powercon i ryggen. I stedet kom anlægget til Kristiansand. 

- Det er en meget stor dag for os, siger medejer i Powercon Peter Castberg Knudsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi er en forholdsvis lille virksomhed, der gennem længere tid har arbejdet hårdt for at få foden indenfor i den maritime branche. Det er nu for alvor lykkedes, og jeg er meget stolt over dagen i dag, og jeg glæder mig til at se, hvad fremtiden bringer. 

Powercon har allerede leveret landstrømsanlæg til Båtsfjord i det nordlige Norge, ligesom Bergen netop har bestilt et anlæg.

Læs mere: København takker nej til gratis landstrøm fra Powercon

Stor hjælp fra Marcod

I løbet af det seneste år har Powercon været tilknyttet vækstprogrammet Scale-Up Denmark, som Marcod står bag. Det har ifølge Powercon været med til at styrke den nordjyske virksomheds forretningsstrategi og branchekendskab, ligesom det har åbnet op for muligheden for at ansætte flere medarbejdere. Hele seks nye arbejdspladser har Scale-Up-programmet foreløbigt kastet af sig.

- Det at komme med i Scale-Up Denmark har helt klart styrket vores forretningsgrundlag. Vi har fået en række værktøjer og en grundig rådgivning i, hvordan vi kan være på forkant med udviklingen. Og det har været en stor hjælp for os. Vi er en virksomhed, der er drevet af ildsjæle, og det kan godt være svært at give noget af ansvaret fra sig. Det har Scale-Up Denmark hjulpet os med at gøre, så vi kan frigive ressourcer og koncentrere os om at vækste, siger Peter Castberg Knudsen.

Faktisk er det gået så godt, at Powercon er i finalen om at blive årets Scale-Up-virksomhed i Danmark.

- Vi er meget glade på Powercons vegne. Det er et stjerneeksempel på en spændende og meget visionær virksomhed, som nu har fået godt fat i det maritime marked. Det er præcis det, Scale-Up Denmark skal være med til at understøtte. Vi skal være fødselshjælpere til virksomheder, der vil udvikle og vækste deres forretning, for eksempel ved at arbejde i nye markeder, siger Marcods direktør Christine Lunde i pressemeddelelsen.

Godt at være dansk

Krydstogtturismen er i rivende udvikling, og Norge vil være et foregangsland, når det handler om at nedbringe forurening fra fossile brændstoffer. Til indvielsen i Kristiansand var den danske ambassadør i Norge Jarl Frijs Madsen blandt gætserne. Han glæder sig over samarbejdet mellem Norge og Danmark.

- Det er godt at være dansk i Norge i dag. Vi har en ekstrem innovativ virksomhed i Powercon, som sammen med Kristiansand Havn og andre gode samarbejdspartnere, har løftet opgaven om at levere grøn energi. Det er godt gået, siger Jarl Frijs Madsen i pressemeddelelsen.

Powercon oplyser, at virksomheden er i dialog med andre europæiske havne, og at også flere danske havne har henvendt sig.

- Så vi har rygende travlt, siger Peter Castberg Knudsen.

Læs også: CMP satser på mobilt landstrømsanlæg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.22