Konference: Uddannelser skal gribe mulighederne til søs
Det var en glad Anders Johansson, erhvervsordfører fra det Konservative Folkeparti, der bød velkommen til dagens konference om maritime uddannelser. For ham er det væsentligt, at vi får vendt vejen frem for de maritime uddannelser – og skabt den nødvendige entusiasme omkring erhvervet, som sikrer at vi får nye, gode kræfter ud på skibene.
- Vi skal hele tiden dygtiggøre os, og der vil hele tiden være brug for dygtige søfolk. Derfor er jeg ikke nervøs for den danske sømand - der er masser af fremtid i det her erhverv, og det skal vi sørge for at få fortalt i fællesskab, sagde Anders Johansson, da han åbnede konferencen.
Læs også: Digitalisering centralt i regeringens kommende blå vækstudspil
Han gav ordet til erhvervets minister, Brian Mikkelsen. Erhvervsministeren startede med at understrege, at rederierne og hele Det Blå Danmark var vigtige for dansk økonomi. Derfor var han også glad for, at regeringen havde spillet ambitiøst ud med en DIS-udvidelse til hele offshore, samt at fjerne registreringsafgiften for brugte skibe. Forhandlingerne om de elementer er i gang netop nu, og vil være en del af et nyt maritimt vækstudspil, som regeringen kommer med inden længe. Det vil sigte efter at forstærke de allerede gode rammevilkår for erhvervet.
- Rederierne er omdrejningspunkt for en stærk maritim sektor, som skaber beskæftigelse og værdi mange steder rundt om i Danmark, og som samtidig tænker og handler globalt. Det vil vi fra regeringens side gerne skabe endnu bedre muligheder for, sagde Brian Mikkelsen, som også varslede, at en styrkelse af de maritime uddannelser vil være en del af regeringens vækstudspil.
Søfartens globale karakter er også fokuspunktet for rektor på Marstal Navigationsskole Jeppe Carstensen. For ham er det væsentligt, at søfarten også på uddannelsesområdet holder sig op imod den globale udvikling. Det er nødvendigt at udvikle flere af uddannelserne til søfart, så de i højere grad indtænker fremtidens mange muligheder, hvor søfart i stigende grad bliver et højteknologisk erhverv. Det er Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier, enig i:
- Der er slet ikke nogen tvivl om, at det at udvikle de maritime kompetencer til søs er fuldstændigt afgørende for at understøtte vores erhverv. Men vi skal ikke blive ved med at tale om det, nu skal vi også gøre noget ved det. Rederierne har klart et medansvar her, som vi gerne løfter – også ved at tage flere søfolk om bord i praktik. Vi ser frem til, at der med regeringens udspil kommer kog på kedlerne netop her, sagde Anne H. Steffensen.
Kilde: Danske Rederier